Ціни на нерухомість почали оговтуватися після різкого падіння у 2022-му: скільки нині коштує квартира в Києві

Схоже, шок, викликаний бойовими діями, минув, і ринок нерухомості поступово повертається до звичних стандартів. Лише з січня 2023 року вартість вторинної нерухомості в столиці додала близько 7%. Тенденція до зростання цін продовжує утримуватися.

Нині у столиці виставлено на продаж вдвічі менше нерухомості, аніж це було минулого року. Придбати однокімнатну квартиру в Київській області можна, маючи трішки більше ніж 41 тисячі доларів.

Якщо розглядати вартість 1 квадратного метра житла, то для однокімнатних квартир у квітні 2023 року ціна складає 1285 дол./кв.м, для 2-кімнатних 1347 дол./кв.м, для 3-кімнатних 1302 дол./кв.м. Це значно вище, аніж було в першому місяці року.

Щоб придбати житло в столиці, знадобиться не менше 41 тис.дол.

Третина людей, що бажають придбати житло в столиці, претендують на бюджетні варіанти в межах 30-50 тис. доларів. Значно зменшився попит на 2- і 3-кімнатні квартири. І це зрозуміло – купівельна спроможність населення падає. До того ж зниження курсу долара негативно впливає на цінність валютних накопичень.

Прогнози спеціалістів

Багато людей нині потребують отримання житлових квадратних метрів, тож рієлтори прогнозують подальше зростання вартості вторинної нерухомості. Ринок нерухомості не може не реагувати на події, що відбуваються в Україні. Ціноутворення напряму залежить від пересування лінії фронту і потенційних загроз містам.

Перспективи первинного ринку в Україні залежать від багатьох чинників

Якщо у 2022 році споглядався різкий спад цін на нерухомість, то у 2023-му вартість квартир у новобудовах, швидше за все, зростатиме. У залежності від собівартості матеріалів, рівня логістики, швидкості розмінування, усунення пошкоджень залізничних колій розцінки на нерухомість можуть різко підскочити вгору.

Можливо, подібного стрибка й не буде, але зростання цін у цьому секторі українцям уникнути не вдасться. На ринок новобудов суттєво вплине також рівень зовнішніх інвестицій. На вторинному ринку над купівлею-продажем переважатиме оренда житла.

Нові статті

Схожі статті

Ірма Вітовська, Ахтем Сеітаблаєв та інші: відатні кінодіячі України отримали президентську нагороду

Відомі українські кінодіячі напередодні Дня українського кіно отримали особисті відзнаки від Президента України. Всього нагороди отримали 11 кінодіячів. Відповідний указ був підписаний 13 вересня.

Ефектна фотосесія посеред інопланетного пейзажу: Ольга Мартиновська з “МастерШефа” знайшла трактор На Марсі

Суддя з "МастерШефу" Ольга Мартиновська показала нові фотографії зі свого відпочинку. Цього разу вона майнула подалі від Чорного моря і опинилась… посеред марсіанських пейзажів.

“Ми переїхали”: 30-річна дружина Віктора Павліка вперше провела екскурсію новою квартирою (ФОТО)

Нарешті здійснилась мрія бізнесвумен Катерини Репяхової та вона разом із Віктором Павлік і Михасиком переїхали до нової квартири - як вона виглядає?

Згадайте смак дитинства: як приготувати пухкий манник лише з 1 склянки сметани – швидко та дешево

Манник вийде нереально смачним, навіть якщо ви зовсім не вмієте готувати - рецепт пухкої та ніжної випічки лише з однієї склянки сметани. Покроково.