Музейник на Тернопільщині помітив рештки посуду на ріллі: напевно, 6 тисяч років тому тут мешкали трипільці

На Тернопільщині виявили давнє поселення. Археологи схиляються до думки, що воно є трипільським. Дивовижна знахідка відбулася в Попівському саду неподалік Гусятина.

Директор Гусятинського краєзнавчого музею запевняє, що вдалося докопатися до рівня трипільської культури. За словами Тараса Василика, саме він наткнувся на фрагменти старовинного побуту, коли йшов уздовж зораного поля. Уважно роздивившись уламки посуду, чоловік помітив залишки розпису, притаманні саме цим древнім поселенням.

Місце на Тернопільщині, де розташовувалося поселення трипільців

Окрім цього, було виявлено фрагменти житла. Трипільці будували хати з дерев’яних брусів, які потім обмазували глиною. Саме шматки тинькування говорять на користь версії про трипільську культуру на місці Гусятина.

Хто такі трипільці

Над гусятинськими знахідками ще мають попрацювати спеціалісти, щоб дійти власного вердикту. А ми поки згадаємо про вже вивчені артефакти трипільців. Як відомо, мешкали ці люди багато тисяч років тому на теренах нинішньої України, а ще займали Балкани.

Ось так, на думку вчених виглядали населені пункти трипільців

Займалися переважно хліборобством. Але тримали й свійських тварин, і мали надзвичайний розвиток ремесел. Навіть прикраси з міді виливали. Трипільські люди були дуже працьовитими. Займалися прядінням, ткацтвом, гончарством.

Вони зводили двоповерхові будинки й гарно їх прикрашали розписом із мінеральних фарб. Розселялися компактно цілими містами з чітким поділом на вулиці. А от адміністративних будівель поки що під час розкопок не було знайдено. Виходить, люди самі давали собі раду без президента, міністрів, прокурорів, суддів тощо?

Трипільці об’єднувалися в племена, які підрозділялися на сім’ї. Оскільки вели здоровий спосіб життя, жили по 100 років.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?