Музейник на Тернопільщині помітив рештки посуду на ріллі: напевно, 6 тисяч років тому тут мешкали трипільці

На Тернопільщині виявили давнє поселення. Археологи схиляються до думки, що воно є трипільським. Дивовижна знахідка відбулася в Попівському саду неподалік Гусятина.

Директор Гусятинського краєзнавчого музею запевняє, що вдалося докопатися до рівня трипільської культури. За словами Тараса Василика, саме він наткнувся на фрагменти старовинного побуту, коли йшов уздовж зораного поля. Уважно роздивившись уламки посуду, чоловік помітив залишки розпису, притаманні саме цим древнім поселенням.

Місце на Тернопільщині, де розташовувалося поселення трипільців

Окрім цього, було виявлено фрагменти житла. Трипільці будували хати з дерев’яних брусів, які потім обмазували глиною. Саме шматки тинькування говорять на користь версії про трипільську культуру на місці Гусятина.

Хто такі трипільці

Над гусятинськими знахідками ще мають попрацювати спеціалісти, щоб дійти власного вердикту. А ми поки згадаємо про вже вивчені артефакти трипільців. Як відомо, мешкали ці люди багато тисяч років тому на теренах нинішньої України, а ще займали Балкани.

Ось так, на думку вчених виглядали населені пункти трипільців

Займалися переважно хліборобством. Але тримали й свійських тварин, і мали надзвичайний розвиток ремесел. Навіть прикраси з міді виливали. Трипільські люди були дуже працьовитими. Займалися прядінням, ткацтвом, гончарством.

Вони зводили двоповерхові будинки й гарно їх прикрашали розписом із мінеральних фарб. Розселялися компактно цілими містами з чітким поділом на вулиці. А от адміністративних будівель поки що під час розкопок не було знайдено. Виходить, люди самі давали собі раду без президента, міністрів, прокурорів, суддів тощо?

Трипільці об’єднувалися в племена, які підрозділялися на сім’ї. Оскільки вели здоровий спосіб життя, жили по 100 років.

Нові статті

Схожі статті

Не дуже симетричні: Маша Єфросиніна показала свої ніздрі з ракурсу, з якого їх видно найкраще за все

Маша Єфросиніна завжди відверто говорить про те, як їй вдається так гарно виглядати та чи вдавалась вона коли-небудь до пластики, але насправді не все так ідеально.

Зовсім не аристократ з Лондону, режисер та ще один: найгучніші романи 42-річної ведучої Ольги Фреймут

Ведуча Ольга Фреймут вперше вийшла заміж у 35 років. Обранцем зірки став продюсер Володимир Локотко, якому вона подарувала двох дітей. Але до нього в зірки телеекранів були й інші стосунки.

(Відео) Ані Лорак зганьбилася під час виконання пісні Вітні Г’юстон: “Зараз лусне від напруги”

Співачка-втікачка Ані Лорак переспівала пісню популярної американської співачки Вітні Гʼюстон "I Will Always Love You". Однак слухачі її вокал не оцінили. Що саме їм не сподобалось?

Узелков образився на своїх “друзів” у фейсбуці, які не лайкають і не коментують його дописи: послав усіх

Екс-боксер В'ячеслав Узелков схоже, що залишився без друзів, адже він у своїх соцмережах висловився про них - не стримував себе в жодному слові.