Зміни, що відбулися на ринку оренди житла України: Київ уже не лідирує, і де можна зняти квартиру найдешевше

Через масові випадки переміщення внутрішніх осіб протягом останнього року відбулися суттєві зміни на українському ринку оренди житла. Якщо раніше найдорожче було найняти квартиру в Києві, то після повномасштабного вторгнення росіян пальму першості перехопив Ужгород.

До великої війни однокімнатну квартиру в столиці можна було орендувати приблизно за 8,5 тис. гривень на місяць. Тепер Київ змістився на третю позицію, поступившись Ужгороду й Львову.

Попервах у 2022 році найдорожчою оренда житла вважалася у галицькій столиці. Та після лютого 2023 Закарпаття вибилося в лідери. Якщо у Києві тепер можна підібрати житло за 7,5 тис.грн, то в Ужгороді менш ніж за 13 тисяч ніхто нічого не здає. Хоча у довоєнні часи орендні ціни тут коливалися в межах 4-5 тисяч гривень.

Київ утратив провідні позиції з вартості оренди житла

І це зрозуміло. Віддаленість від фронту робить Закарпаття привабливим регіоном для тих, хто тікає від війни. У Кропивницькому, куди долітає набагато рідше, аніж до Дніпра чи Запоріжжя, середні розцінки на житло нині складають 10 тис. гривень.

За логікою, чим ближче до лінії бойових дій, тим вартість оренди житла мала б знижуватися. Але це не зовсім так. Зокрема, у Дніпрі винайняти квартиру вийде набагато дорожче, аніж у Вінниці чи Рівному.

Зростання числа ВПО призвело до кардинальних змін на ринку оренди житла

Це пояснюється небажанням багатьох ВПО від’їжджати надто далеко від свого проблемного регіону. Тут хоча й трапляються повітряні тривоги, але почуваєшся значно безпечніше ніж там, де нині йдуть бойові дії.

Лише протягом березня вартість столичної оренди знизилася на 4,37%. Наймати однокімнатну квартиру в Києві нині обійдеться не дорожче 8 тисяч гривень. За більш просторе двокімнатне житло просять приблизно 10,2 тис. грн. Трикімнатна розкіш коштуватиме в середньому 15,2 тис. гривень щомісяця.

Найдешевше нині орендувати житло на Сумщині, Херсонщині й Запоріжжі. Можна підібрати непогані варіанти за 2,5-3 тис. гривень.

Нові статті

Схожі статті

Спогади з рідного Мукачева: Святослав Вакарчук у 49 років згадав дитинство і показався у візочку

Лідер гурту "Океан Ельзи" Святослав Вакарчук поділився спогадами з рідного міста. Він показав архівну світлину зі свого дитинства, на якому позував у візочку ще зовсім малюком.

“Це особлива насолода”: багатодітна мама Лілія Ребрик показала перше досягнення 6-місячної доньки Аделіни

Ведуча Лілія Ребрик разом із родиною привітала молодшу доньку Аделіну з 6 місяцем народження. В цей святковий день знаменита мама повідомила, яким досягненням порадувала її малеча.

“Ненавиджу”. 36-річний Володимир Дантес підкорив Говерлу разом із Дашею Кацуріною: мріяли піти в похід

Співак Володимир Дантес заради своєї коханої Даші Кацуріної готовий на все - наприклад, підкорити разом із нею Говерлу. Як все пройшло - подробиці.

Невже вони знову разом? 40-річний Слава Дьомін показався разом із своєю екс-дружиною Ксенією (ФОТО)

Слава Дьомін тривалий час має статус холостяка, але нещодавно відомий ведучий показався разом із своєю колишньою дружиною - невже пара возз'єдналась?