Чернігівці поділилися враженнями від сяйва в небі: астрономи пояснили, чому воно зсунулося від полюсу

Недільного вечора мешканці Чернігова, що визирнули у вікно, були надзвичайно спантеличені. Кольорові спалахи на небосхилі дуже сильно нагадували північне сяйво. Але ж такого раніше ніколи не траплялося!

Яскраві небесні переливи дуже нагадували полярне сяйво. Окрім чернігівців, бачили це безплатне фаєршоу і кияни, й черкасці, й львів’яни, і хмельничани. Північ Волині, Рівненщини й Івано-Франківщині теж споглядали подібну дивовижу.

У наших широтах подібного не повинно бути, але свідчення очевидців, які виклали в мережу чимало роликів із яскравими барвами на небі, підтверджують унікальне явище. Оскільки нині на Сонці спостерігаються потужні викиди, швидше за все, сяйво пов’язане саме з магнітними бурями, які бушують нині по всій планеті.

Тепер, щоб побачити полярне сяйво, необов’язково їхати в Заполяр’я

Швидше за все, унаслідок геомагнітного шторму полярне сяйво раптово виникло зовсім не на півночі, а в інших широтах. Окрім України полярним сяйвом насолоджувалися також словаки, великобританці, а також австралійці.

Чернігівський астроном Юрій Навроцький запевнив, що те, що бачили тисячі людей, є якраз справжнісіньким північним сяйвом. Зазвичай явище виникає якомога ближче до полюса.

Дивовижне видовище побачили мешканці Чернігівщини

Якщо зазирнути в природу сяйва, воно являє собою іонізоване повітря, спричинене сонячним вітром. Безліч часточок – електронів і протонів – прямують від Сонця до Землі, опиняючись у верхніх шарах атмосфери. Відбувається іонізування через удари об верхні шари атмосфери.

Тож спалах 23 квітня стався на Сонці, а сяйво відбувається в земній атмосфері. Часточки вступають у реакцію з магнітним полем, воно відштовхує їх ближче до полюсів. А світяться саме молекули азоту й кисню. Накопичуючись у великій концентрації ближче до полюса, саме так вони й починають світитися.

Зазвичай ці часточки не долітають до Землі, а цього разу, напевно, їх кількість була настільки значною, що полярне сяйво змістилося аж до України.

Нові статті

Схожі статті

Тіна Кароль назвала співака з найкращим голосом у всій Україні: він її зачарував, і вона цього не приховує

Тіна Кароль назвала імʼя популярного українського співака, який вразив її дівоче серце своїм неймовірним тембром голосу. Заради цього голосу артистка навіть наважилась заспівати із ним дуетом.

“Я не заробляв”: Тімур Мірошниченко зізнався, що раніше він жив за рахунок дружини, з якою у нього 4 дітей

Тімур Мірошниченко є успішним чоловіком, але щоб до цього прийти він мав певні складнощі: чому шоумен жив за рахунок своєї дружини Інни, з якою понад 6 років разом.

Величезна тераса, басейн та дизайнерський інтерʼєр: Лілія Ребрик показала, як виглядає її розкішний маєток

Незважаючи на власну квартиру в Києві, телеведуча Лілія Ребрик надає перевагу заміському будинку: як виглядає двоповерховий маєток із величезною територією?

Українська Леді Гага “ризикує” стати тещею: донька Камалії Мірабелла вже має залицяльника – хто він (ФОТО)

Співачка Камалія знов поїхала на зустріч із доньками-двійнятами. 10-річні Мірабелла та Арабелла зраділи смаколикам від мами. Згодом зʼясувалось, що в однієї із сестер… зʼявився залицяльник. Хто це?