Чернігівці поділилися враженнями від сяйва в небі: астрономи пояснили, чому воно зсунулося від полюсу

Недільного вечора мешканці Чернігова, що визирнули у вікно, були надзвичайно спантеличені. Кольорові спалахи на небосхилі дуже сильно нагадували північне сяйво. Але ж такого раніше ніколи не траплялося!

Яскраві небесні переливи дуже нагадували полярне сяйво. Окрім чернігівців, бачили це безплатне фаєршоу і кияни, й черкасці, й львів’яни, і хмельничани. Північ Волині, Рівненщини й Івано-Франківщині теж споглядали подібну дивовижу.

У наших широтах подібного не повинно бути, але свідчення очевидців, які виклали в мережу чимало роликів із яскравими барвами на небі, підтверджують унікальне явище. Оскільки нині на Сонці спостерігаються потужні викиди, швидше за все, сяйво пов’язане саме з магнітними бурями, які бушують нині по всій планеті.

Тепер, щоб побачити полярне сяйво, необов’язково їхати в Заполяр’я

Швидше за все, унаслідок геомагнітного шторму полярне сяйво раптово виникло зовсім не на півночі, а в інших широтах. Окрім України полярним сяйвом насолоджувалися також словаки, великобританці, а також австралійці.

Чернігівський астроном Юрій Навроцький запевнив, що те, що бачили тисячі людей, є якраз справжнісіньким північним сяйвом. Зазвичай явище виникає якомога ближче до полюса.

Дивовижне видовище побачили мешканці Чернігівщини

Якщо зазирнути в природу сяйва, воно являє собою іонізоване повітря, спричинене сонячним вітром. Безліч часточок – електронів і протонів – прямують від Сонця до Землі, опиняючись у верхніх шарах атмосфери. Відбувається іонізування через удари об верхні шари атмосфери.

Тож спалах 23 квітня стався на Сонці, а сяйво відбувається в земній атмосфері. Часточки вступають у реакцію з магнітним полем, воно відштовхує їх ближче до полюсів. А світяться саме молекули азоту й кисню. Накопичуючись у великій концентрації ближче до полюса, саме так вони й починають світитися.

Зазвичай ці часточки не долітають до Землі, а цього разу, напевно, їх кількість була настільки значною, що полярне сяйво змістилося аж до України.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?