“Лита могила” у Кропивницькому районі є свідченням скіфської епохи: катакомби, підземні ходи, золоті скарби

На Кіровоградщині є унікальне місце, пов'язане з давніми скіфами, що мешкали тут в IV ст. до н.е. "Лита могила" розташована неподалік села Копані у Кропивницькому районі.

Археологам не терпиться покопирсатися у сакральних скіфських таємницях. Тож у “Литій могилі” розкопки проводилися 4 рази. Уперше це сталося 1763 року. Тоді вдалося докопатися до колодязя, на метровій глибині якого копачі наткнулися на антропоморфну стелу з каменю.

Місцеві називають це місце Розкопаною могилою

А ще глибше знаходилася кам’яна скриня, забита золотими предметами. Певно, на цьому місці був похований знатний скіфський воїн чи навіть цар. На жаль, решток небіжчика так і не знайшли.

Так виглядає Лита могила з дрону

Натомість під кам’яними брилами археологи наткнулися на зброю у вигляді залізного акінака з позолоченим руків’ям і дерев’яними піхвами, теж прикрашеними по-багатому. Малюнки на знахідці стосуються передньосхідного стилю.

Акінак було вивезено до росії й передано Ермітажу

Серед скарбів були присутні й золоті прикраси – діадема, каблучка, ланцюжок. На золотих накладках для ременя присутні зображення орла. Саме такі є на гербі Кіровоградської області. Знайшли також чимало срібних предметів. Скарб потягнув на 3 з хвостиком кілограми. Побачити окремі експонати нині можна в Ермітажі.

Зображення орла стало символом Кіровоградщини

Удруге за “Литу могилу” взявся відомий етнограф Володимир Ястребов у 1892-му. Пошуки науковця увінчалися знайденою в західній частині кургану давньої канави, а зі сходу тоді було відкопано дві катакомби, між якими існував підземний перехід. Ще археолог дорився до впускної катакомби.

Перелік знайдених у Литій могилі предметів

Подивитися власними очима Розкопану могилу зголосився у 1949 році Олексій Тереножкін. А в 1990-му завдяки Нінель Бокій ми дізналися про існування рову під курганом і всі подробиці скіфського поховального обряду зразка античних часів.

На місці царського скіфського поховання встановлено пам’ятку

Удруге київська археологиня повернулася сюди у 2019 році, адже невелика частина кургану, що знаходилася під дорогою, на той час була ще не розкопана. На цьому місці встановили пам’ятний знак. Це одне з трьох скіфських царських поховань, відомих на сьогодні.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?