Стати офіцерами в Україні зможуть бойові сержанти й старшини: військова освіта при цьому не вимагається

Народні обранці прийняли зміни до чинного законодавства, згідно з якими офіцерське звання може надаватися сержантам і старшинам, які не мають військового диплому, натомість гарно проявили себе на передовій.

Ще 20 березня нардепи проголосували за внесення відповідних змін до закону “Про військовий обов’язок і військову службу”. Тож здобути звання офіцера тепер можна, прославившись у боях. При цьому відповідна освіта від претендента не вимагається. Зміни вступлять у дію після підписання законопроєкту президентом.

Аналітиками Центру спільних дій подібне нововведення оцінено позитивно. Якими ж досягненнями має похвалитися сержант чи старшина, щоб перейти в розряд офіцерів?

Стати офіцером може людина без відповідної освіти, але з бойовим досвідом

У мирні часи офіцером могла стати людина, яка отримала вищу військову освіту у відповідному навчальному закладі. Претендент мав пройти 4-річне навчання у бакалавраті та ще 1,5 року – в магістратурі. Якщо у звичайному виші присутня військова кафедра, то студент проходив 2-річний курс під час здобуття вищої освіти. А по отриманні диплома мав можливість підписати контракт із ЗСУ.

Починаючи з 2014 року, Україні конче не вистачало офіцерів. Після 24 лютого 2022 року кадровий голод в армії підсилився у кілька разів. Особливо бракує представників молодшого офіцерського складу – починаючи з лейтенантів і закінчуючи капітанами. Саме ця категорія офіцерів здійснює командування взводом чи ротою під час бойових дій. І командування має бути ефективним, адже від цього залежить успіх воєнної операції і збереження життя солдатів.

Освіту можна буде здобути після закінчення війни

Бойовий досвід захисників і захисниць, отриманий під час повномасштабного вторгнення та й раніше на Донбасі, дозволяє проводити ефективне керування на місцях, попри відсутність теоретичних знань і проходження відповідного навчання.

Тож допоки у країні діє воєнний стан, депутати дозволили сержантам та старшинам підписувати офіцерські контракти. Задля цього слід бодай 3 місяці перебувати на нулі, беручи участь в бойових діях і не менше 3 місяців позитивно проявити себе на керівній посаді. А по завершенні війни таких офіцерів зобов’яжуть пройти піврічний теоретичний курс у навчальному закладі.

Нові статті

Схожі статті

“Повільніше, пане господарю”: вчені розповіли власникам собак, як правильно спілкуватись із песиком

Нещодавно вчені оприлюднили результати дослідження, метою якого було дізнатись особливості комунікації людей та собак. Як же господарю спілкуватись із песиком, щоб він його розумів краще?

Були і зради, і розлучення: заплутана історія кохання Юрія Нікітіна та Горбачової – дали одне одному шанс

Юрій Нікітін і Ольга Горбачова давали одне одному шанс кілька разів та все ж таки любов перемогла і попри тривалу паузу, вони знову зійшлись - як починався їхній роман?

“Став банкрутом”: відомий блогер розкрив всі карти щодо фінансів 51-річного Олега Винника – весь в боргах

Тепер стало зрозуміло, чому Олег Винник вирішив повернутись на музичну сцену - відомий блогер приголомшив новиною, що у співака немає на що жити.

3 дівчинки, 3 хлопчика: зіркові мами, у яких народжуються діти однієї статі – Осадча, Ребрик, Решетнік

В українському шоу-бізнесі є зіркові батьки, в яких народжуються діти однієї статі. Розповідаємо, в кого із знаменитих українців вдома – одні принцеси, а хто виховує одних козаків.