Гайворонська вузькоколійка вражає іграшковими розмірами: тут усе маленьке – колії, паровозик, вагончики

Всі ми чули про Рівненську вузькоколійку, якою користуються не лише місцеві мешканці, але й туристи. Подібна "кукушка" присутня й на Кіровоградщині. Причому Гайворонська довша за свою західну колежанку на 24 км.

Гайворонську вузькоколійку визнали найдовшою не лише в Україні, але й в Європі, адже її маршрут простягається на 130 км. Коли вона з’явилася у 1897 році, то з’єднувала Струньков (нині входить до Гайворона) з Кам’янкою – нині це територія Молдови. Шлях проліг через Голованівськ, Підгороднє, Рудницю. Навіть у ХХI сторіччі вузькоколійка не втратила своїх функцій і продовжує перевозити пасажирів і вантажі.

Подібне видовище з паротягом зустрінеш нині не часто

Ширина колії всього 75 см. Звісно, на такі рейки мають ставати спеціальні локомотиви. Є такі ще з-поміж радянських Ту-2 і більш давні конструкції паровозів у стилі ретро. Тож завжди можна влаштувати екскурс у давнину. Щоб побачити унікальну вузькоколійку, треба приїхати на Гайворонський залізничний вокзал.

Маленький паротяг тягне за собою мінівагони

Місцеві мешканці звикли до “кукушки”, а туристів надзвичайно вражають мініатюрні розміри локомотива й вагончиків. Здається, що потрапив у справжню казку. І це не дивно, адже у радянський спадок нам дісталися колії завширшки 1,52 м. А тут усього 0,75 м.

Туристичний маршрут

У Карпатах є дві вузькоколійки, що перевозять туристів. Гайворонці теж час від часу влаштовують “паровозівки”. Восьмий ретро-тур із паротягом Гр-280 відбувся 18 лютого. Через необхідність ремонту було зроблено паузу. А у травні маршрут для розваг планують запустити знову.

У програмі туру катання на Волзі по рейках

Зазвичай “Гайворонський експрес” стартує у Гайвороні й простує до Бершаді. Потім туристів привозять назад. Три вагони забиваються любителями ретро під зав’язку. Адже не часто є можливість проїхати під парою зо півсотні кілометрів. У програмі: відпочинок на березі Південного Бугу. Подорожників частують кулешем, розважають українськими танцями й піснями, а ще пропонують проїхатися автомобілем по рейках.

Нові статті

Схожі статті

Холостяк, як знають всі: 74-річний Михайло Поплавський не завжди був самотнім – хто були його жінки

Михайло Поплавський завидний холостяк, але так було не завжди - що відомо про бурхливе особисте життя співочого ректора, який двічі був одружений.

Маркетологи від Бога: в Україні продають щасливе ліжко для тих, хто й досі шукає діточок в капусті

Українські продавці виходять на новий рівень і створюють унікальні оголошення. Вони відразу привертають увагу своєю неабиякою креативністю. Наприклад ось це – про чарівне ліжко.

“Повільніше, пане господарю”: вчені розповіли власникам собак, як правильно спілкуватись із песиком

Нещодавно вчені оприлюднили результати дослідження, метою якого було дізнатись особливості комунікації людей та собак. Як же господарю спілкуватись із песиком, щоб він його розумів краще?

Були і зради, і розлучення: заплутана історія кохання Юрія Нікітіна та Горбачової – дали одне одному шанс

Юрій Нікітін і Ольга Горбачова давали одне одному шанс кілька разів та все ж таки любов перемогла і попри тривалу паузу, вони знову зійшлись - як починався їхній роман?