Волонтери зголосилися врятувати Долину нарцисів від зневоднення: що робили на Закарпатті добровільні помічники

У той час як центральна Україна потерпає від повені, на Закарпатті Долина нарцисів потребує заходів, оскільки пересихає. На щастя, знайшлися волонтери, які зголосилися допомогти.

На Закарпаття з’їхалися півтори сотні волонтерів заради порятунку унікальної природної пам’ятки Долини нарцисів. Усі стали учасниками Дунайсько-Карпатської програми “Врятувати Долину нарцисів”, яку фінансує European Outdoor Conservation Association.

Добровільним помічникам довелося попрацювати на площі 20 га. Коли кущі зрізали, луки очистили, провівши до них три загати з меліоративних каналів. А ще зробили кілька десятків в’язок, які слугуватимуть загатами в майбутньому.

Волонтери взялися рятувати Долину нарцисів від пересихання

Подібні роботи мають на меті затримання якомога більше води ранньої весни, щоб коли почнеться посуха, нарциси цибульки не підсихали. Таким чином сподіваються втримати водний баланс на потрібній межі на особливо цінних ділянках Долини.

Найціннішим у Долині вважається нарцис вузьколистий, а поруч із ним зростають ще зо два десятки інших видів. Усі вони вписані до Червоної книги України й останнім часом відчувають нестачу зволоженості.

Вирішили облаштувати загати, що затримуватимуть воду

Останніми роками відбуваються кліматичні зміни на глобальному рівні. Тому науковці працюють над пошуком варіантів, як можна підняти ґрунтові води, щоб нарциси отримували життєдайну вологу на достатньому рівні.

Досягти необхідного рівня гідрологічного режиму дуже не просто. Тож вирішили облаштувати загати – найбільш доступний і дешевий спосіб затримати вологу в Долині нарцисів. При цьому він доволі ефективний. Так що волонтери потрудилися на славу, відчуваючи, наскільки важлива їхня робота.

Нові статті

Схожі статті

Соковиті і смачненькі квашені помідори за бабусиним рецептом – від такої закуски за вуха не відтягнеш

Квашені помідори — одна з найулюбленіших зимових закусок, якою варто запасатися вже зараз. Помідори можна брати будь-якого сорту. Головна умова – дотримуватися наданої рецептури.

43-річний Потап спародіював 51-річного Винника: показав бур’янець на балконі і назвав точну дату повернення

43-річний український музикант Потап, якого зараз називають втікачем – вирішив спробувати себе в новому амплуа. Він показав пародію на Олега Винника. Дивіться відео з Потапового балкону.

Вже з 1 жовтня: тарифи на Інтернет в Україні можуть стрімко злетіти вгору. На скільки підвищать ціни і чому?

Вже з 1 жовтня 2024 року українські провайдери Інтернету можуть підвищити тарифи на свої послуги втричі. З чим повʼязане суттєве подорожчання послуги? Деталі розповість "Один Факт".

Сказала “так”: 34-річна Ольга Харлан оголосила про найважливіше рішення в житті — Білодід її привітала

Українська чемпіонка Олімпійських ігор-2024 Ольга Харлан повідомила важливу новину. Дівчина прийняла пропозицію руки та серця від свого коханого хлопця, італійського спортсмена Луїджи Самеле.