Кропивницький прикрасили величезними муралами: подарунки місту зробили місцеві благодійники і переселенці

Попри війну і постійну ракетну загрозу, українці не втрачають потягу до прекрасного і продовжують прикрашати свої міста велетенськими муралами. Не став виключенням й Кропивницький.

Корифей Марко

На честь 140-річчя створення першого українського театру в обласному центрі з’явився стінопис з Марком Кропивницьким, створений художником Олександром Брітцевим. Допомагали робити цю важливу справу чимало людей. Хтось переказав кошти, хтось підігнав техніку, інші виконували необхідні кроки безпосередньо на місці.

Художник зобразив головного корифея на човні й з театром

Таких людей, що люблять своє місто, зібралося зо півтора десятка. Саме завдяки їм на стіні 5-повірхівки, розташованої напроти мерії, з’явився 25-метровий абстрактний малюнок Марка Кропивницького – людини, яка навіть попри заборони царизмом української мови примудрялася давати вистави виключно рідною солов’їною. Роботи тривали 50 днів.

Україна – це свобода

Ще один стінопис зразка 2022 року розміщений на будинку податкової на Набережній у Кропивницькому. Його подарував місту переселенець Олександр Брітцев. Сам чоловік родився в Донецьку. Покинути рідне місто змушений був у 2014 році. Переїхав до Харкова. Так російська навала знайшла його й там.

Україна тримає факел Свободи

На знак подяки за прихисток на Кіровоградщині художник вирішив зробити 27-метровий малюнок, зобразивши Україну у вигляді статуї Свободи. Працював два тижні поспіль, витративши 80 л фарби. Ще митцю знадобилося зо дві сотні балончиків. Кінцевий результат донеччанина задовольнив. Тепер виношує ідею нового стінопису.

Променад Дворцовою

Цей мурал з’явився на стіні Музею мистецтв ще до початку активної фази війни. Музейники оголосили конкурс на ескіз майбутнього стінопису. Заявки подали зо шість десятків митців. Перемогу здобула робота Андрія Ліпатова.

Історичний екскурс на північній стіні Музею мистецтв

Кошти виділили благодійники. Півтора місяця тривали роботи над фасадом на площі в 60 кв. м. Зображення наносили четверо киян, що спеціалізуються на муралах.

Нові статті

Схожі статті

“Ти назавжди в моєму серці”: переможниця “Мастершеф 2” Ліза Глінська розповіла про втрату маленького сонечка

Переможниця і суддя "МастерШеф" Ліза Глінська розповіла про сумну подію в родині. Що саме сталось у кулінарки і кого вона втратила? Читайте детальніше в матеріалі від "Одного Факту".

Все почалось, коли їй було 14: Марічка Падалко розповіла про свій перший шлюб – імʼя чоловіка досі приховує

Зірка 1+1 Марічка Падалко вперше розповіла про свого першого чоловіка, ім'я якого не розкриває: що відомо про перший шлюб телеведучої та чому пішла від екс-обранця?

Корабель багатства в океані вдачі: названо 3 знаки Зодіаку, яких з 5 липня чекає щедрий подарунок долі

Життя цих трьох знаків Зодіаку буде насичене радісними емоціями, починаючи з 5 липня 2024: що очікувати Терезам, Рибам та Лев - щастя буде всюди.

“Ми спали в одному ліжку”: Володимир Ярославський розсекретив, чи дійсно крутив роман з Ольгою Мартиновською

Лише колега та дружба, чи все ж таки між ними дещо більше? Суддя "МастерШеф "Володимир Ярославський зізнався, чи мав романтичні почуття до Олі Мартиновської?