Копаючи водопровід, у Чернігові знайшли поховання часів Київської Русі: докопалися й до язичницьких курганів

Знайшлося ще одне підтвердження древності Чернігова. У місті під час намагання розкопати водогін наткнулися на давньоруське поховання зразка ХІ століття.

Копання траншеї водогону на вулиці Любецькій у Чернігові принесло несподівані результати. Копачі віднайшли старезну могилу, вік якої археологи оцінили XI століттям. Про могильник на цьому місці історикам було відомо ще з 2019 року.

Тут розміщався стародавній могильник

Тоді неподалік Палацу Хіміків теж виявляли давньоруські поховання. Згодом стали натикатися ще й на язичницькі кургани. Вчені дійшли висновку, що давні могили розташовані довкола Чернігова півколом. Чернігівці довгий час були язичниками. Це, напевно, стосується і XI, і навіть XII століття, тому дехто й похований під курганами.

Любецький шлях вже існував тут у Х столітті. Він з’єднував Чернігів із Любечем і грав роль відгалуження Шляху із варягів у греки, розповів місцевий археолог Ігор Ігнатенко.

Старовинні межі Чернігова

Раніше на Любецькій виявили ще одну археологічну знахідку – рів Передгороддя, що стосувався меж стародавнього Чернігова. Він оперізував оборонні конструкції за часів Київської Русі.

Знайдений вал оперізував стародавній Чернігів

Археологи оцінили його вік – перша половина XII століття. Тоді Чернігів процвітав, але згодом розпочалися княжі міжусобиці. А далі ще гірше – нашестя монголів, яке принесло з собою лихоліття, пандемії та занепад. Тож місто значно зменшилося в розмірах, повернувшись знову до Передгороддя лише в ХІХ столітті.

Розкопки в цьому місці дали можливість стверджувати, що довкола Чернігова існував глибокий рів. Під час його копання землю складали на купу. На горі валу облаштували дерев’яну фортечну стіну.

Нові статті

Схожі статті

Не холостячка, як думають всі: 39-річна Тіна Кароль висловилась про своє заміжжя з олігархом – можна вітати?

Тіні Кароль все життя приписують романи, але вона їх не коментує - а можливо вона вже одружена, але приховує це? Поп-діва висловилась про заміжжя з оліграхом.

Таємниці Михайла Поплавського: як романи на стороні впливають на його особисте життя – “Я чистий піарщик”

Михайло Поплавський — одна з найбільш одіозних і впізнаваних постатей українського шоу-бізнесу оповита драмами, пов'язаними з його особистим життям.

“Я у 8 класі, а він на 2 роки старший”: перше кохання Олени Кравець, яке не закінчилось хепі-ендом

Олена Кравець понад 22 роки проживає у шлюбі з Сергієм, з яким має трьох дітей, але що було до одруження? Акторка пригадала свої перші почуття та перше кохання.

Публічна брехня чи правда? Войченко розкриває сімейні таємниці після заяв про крадіжки від Остапчука

Володимир Остапчук та його колишня дружина Олена Войченко знову опинилися у центрі гучного скандалу, пов'язаного з публічними звинуваченнями.