Полтавці намагаються не засмічувати довкілля: всі небезпечні відходи здають до Екобуса, що курсує за графіком

Четвертий рік дорогами Полтавщини колесить Екобус, збираючи в населення відпрацьовані батарейки, лампи, ртутні термометри. Містяни не викидають ці небезпечні речі на смітник, а, дочекавшись транспорту, здають на переробку.

Навіть у 2022 році мешканці Полтави та прилеглих сіл турбувалися про довкілля і не псували й без того критичну екологічну ситуацію в країні. У підсумку за рік вдалося зібрати 14 тис. люмінесцентних лампочок, 1,2 тис. термометрів та понад півтори тонни батарейок. Весь цей непотріб передали на утилізацію на спеціальні заводи. Порівняно з 2021-им, батарейок стало майже удвічі більше, а от ламп із термометрами навпаки значно поменшало.

На Львівщині функціонує завод “Бобкарівка”, куди полтаці відправили термометри й лампи. Використані батарейки опинилися аж у Румунії. Щоб зібрати ці елементи, додатково до Екобусу у навчальних закладах встановили бокси, куди школярі з учителями складали розряджені батарейки. На жаль, у 2022 році ці бокси були практично порожніми, адже загальноосвітні заклади переважно працювали онлайн.

Полтавцям ініціатива з Екобусом прийшлася до вподоби. Щойно побачать бусик із відповідним написом, тут же несуть лампочки та батарейки, бо кожен хоче, аби довкілля було чистішим.

Так виглядає полтавський Екобус зсередини

Екобус не працював тільки три місяці – з початку повномасштабної війни. А вже в червні 2022-го вийшов на маршрут знову. Коли почали відключати світло, люди масово користувалися ліхтарями, то й кількість використання батарейок значно зросла.

Травень 2023 року розписаний для Екоавтобуса по 23 адресам. Відходи на утилізацію можна здавати з о пів на десяту ранку до 17 години. Селяни мають змогу подавати заявку до КАТП-1628, і їхній населений пункт внесуть до маршруту спеціалізованого мікроавтобуса.

Нові статті

Схожі статті

Соковиті і смачненькі квашені помідори за бабусиним рецептом – від такої закуски за вуха не відтягнеш

Квашені помідори — одна з найулюбленіших зимових закусок, якою варто запасатися вже зараз. Помідори можна брати будь-якого сорту. Головна умова – дотримуватися наданої рецептури.

43-річний Потап спародіював 51-річного Винника: показав бур’янець на балконі і назвав точну дату повернення

43-річний український музикант Потап, якого зараз називають втікачем – вирішив спробувати себе в новому амплуа. Він показав пародію на Олега Винника. Дивіться відео з Потапового балкону.

Вже з 1 жовтня: тарифи на Інтернет в Україні можуть стрімко злетіти вгору. На скільки підвищать ціни і чому?

Вже з 1 жовтня 2024 року українські провайдери Інтернету можуть підвищити тарифи на свої послуги втричі. З чим повʼязане суттєве подорожчання послуги? Деталі розповість "Один Факт".

Сказала “так”: 34-річна Ольга Харлан оголосила про найважливіше рішення в житті — Білодід її привітала

Українська чемпіонка Олімпійських ігор-2024 Ольга Харлан повідомила важливу новину. Дівчина прийняла пропозицію руки та серця від свого коханого хлопця, італійського спортсмена Луїджи Самеле.