Мобілізація: чому статус студента не зможе допомогти уникнути призову

Окремі українські чоловіки намагаються уникнути мобілізації, нелегально виїжджаючи за кордон чи поповнюючи лави студентів. У першому випадку це є кримінальним злочином. У другому теж не завжди убезпечить від отримання повістки до військкомату.

Оскільки студентський бум останнім часом досяг апогею, народні обранці замислилися про значне розширення категорій громадян, які хочуть уникнути мобілізації. А поки депутати розмірковують над текстом відповідного закону, ухилянти, що гризуть граніт науки, мають знати, за яких обставин їх може бути призвано.

Коли студенту можуть вручити повістку

У разі загострення ситуації на лінії фронту, військовим керівництвом може бути прийняте рішення про загальну мобілізацію. Не виключено, що перелік категорій українських чоловіків, що підлягають мобілізації, значно розширить уряд. У такому разі ні студенти, ні аспіранти, що перебувають на денній чи дуальній формі навчання, не уникнуть походу до військкомату.

На сьогодні військкоми не повинні чіпати людей, які здобувають професійно-технічну освіту, передвищу, вищу, а також стажистів-асистентів і тих, що навчаються в аспірантурі й докторантурі. Звісно, якщо навчання не відбувається у заочній формі. Усі ці категорії громадян нині можуть розраховувати на відстрочку від служби.

Депутати планують розширити перелік людей, що підлягають мобілізації

Щоправда, повістку чоловіку можуть вручити в той момент, коли він, скажімо, закінчив коледж чи бакалаврат, але ще не встиг вступити до вишу чи магістратури. Те ж саме з охочими навчатися в аспірантурі чи докторантурі. Допоки не зарахували на навчання, можна опинитися в рядах мобілізованих.

Слід усвідомлювати, що навіть людині зі студентським квитком можуть вручити повістку. Її ігнорувати в жодному разі не можна. Студентам чи аспірантам треба відвідати ТЦК (територіальний центр комплектування) і надати підтвердження денної форми навчання.

Нові статті

Схожі статті

Невже вони знову разом? 40-річний Слава Дьомін показався разом із своєю екс-дружиною Ксенією (ФОТО)

Слава Дьомін тривалий час має статус холостяка, але нещодавно відомий ведучий показався разом із своєю колишньою дружиною - невже пара возз'єдналась?

“У неї проблеми з чоловіками”: відьма Марія Тиха висловилась про особисте життя 36-річної Лесі Нікітюк

Леся Нікітюк завидна холостячка, яка лише оприлюднювала інформацію, що якийсь час перебувала у вільних стосунках, але про єдиного обранця ніколи нічого не казала. Що відомо про особисте життя зірки?

Карʼєра на паузі: куди зникла зірка 2000-х Гайтана, яка здобула шалену популярність – давно не в Україні

Гайтана була однією з найзатребуваніших артисток кілька років тому, але свою популярність швидко втратила - де зараз перебуває співачка та чим займається?

Мінімум 7 мільйонів за особняк: 54-річна Ірина Білик похизувалась власним просторим заміським маєтком

Поп-діва Ірина Білик хоч і не знайшла своє справжнє кохання, але живе в задоволення у своєму розкішному будинку під Києвом - як же він виглядає?