Черговий Япомогабокс з’явився у столиці: як одночасно врятувати екологію й нагодувати бездомних тварин

Днями на Троєщині в столиці у супермаркеті Metro з'явився фандомат. Япомогабокс і сам зроблений із переробленого пластику, і допомагає киянам покращувати екологічну ситуацію в місті.

Принцип роботи Япомогабокса дуже простий. Людина опускає в отвір пластикову пляшку будь-якого розміру. За це автомат видає невелику порцію сухого корму. До мисочки може підійти будь-яка бездомна тварина чи підлетіти птах і досхочу поласувати наїдком.

Кияни залюбки приєдналися до екологічної благодійної акції

Виходить подвійна користь – пластик не буде валятися на вулиці, а піде на перероблювання, і представники фауни будуть нагодовані.

Започаткував подібну ініціативу айтішник Руфат Раімов. Перший фандомат встановили власними силами. Згодом підтягнулися спонсори. Було помічено, що найбільше подібна ініціатива зацікавила дітей, тому чимало апаратів Yapomoga встановлено саме в навчальних закладах.

Весь зібраний пластик відвозять до “Зеленого птаха”, де він отримує нове життя після перероблення. На сьогодні в столиці можна побачити 13 таких синіх боксів, переважно біля торгових центрів та шкіл.

Сам фандомат теж зробили з відходів вторсировини. На його виробництво пішло майже 20 тисяч кришечок від пляшок. Тож екологічна програма в дії. Звісно, після вторгнення рашистів деякий час Япомогабокси не працювали, та торік восени відкрили ще й нові місця збору пластику.

Особливо подібна ініціатива припала до вподоби школярам

Киянам подібна ініціатива припала до вподоби. Вони навіть подали на сайт мерії петиції з проханням збільшити кількість контейнерів для роздільного збирання сміття – пластика, паперу, скла тощо.

Раімов не збирається зупинятися на досягнутому і має намір розширити ареал встановлення фандоматів за межі столиці, щоб мешканці інших міст теж могли відчути себе рятувальниками екології та помічниками бездомним тваринам.

Нові статті

Схожі статті

Цей лайфхак зекономить ваш час і сили! Як потрібно прати штори та тюлі, щоб не прасувати потім – працює 100%

Постійно прасуєте все після прання, але не хочете цього робити - вихід є! Що потрібно зробити, щоб штори та тюлі були рівними після "очищувальних процедур".

“Міс Всесвіт 2024”: як виглядає 80-річна бабуся трьох онуків, що вийшла в фінал щорічного конкурсу

В 2024 році фіналісткою конкурсу "Міс Всесвіт" стала… 80-річна бабуся. Чой Сун Хва зуміла миттєво стати знаменитістю завдяки міжнародному конкурсу і набула статусу найстаршої моделі.

Хоч і не рідна, але… Чи спілкується дружина Віктора Павліка з його донькою, яка на 7 років за неї старша

Віктор Павлік і Катерина Репяхова мають спільного сина Михася, але до шлюбу з блогеркою співак був одружений тричі, тож має ще дітей - чи спілкується теперішня дружина з його донькою Христиною?

Він не зміг бути з нею до кінця свого життя – як виглядає екс-дружина Миколи Тищенка, з якою були 7 років

Здавалося, що шлюб Миколи Тищенка та Алли Барановської сповнений любові і гармонії, але все це була лише ідеальна картинка - як виглядає колишня обраниця екс-телеведучого, яка народила йому сина.