Нас ввели в оману: Тарас Шевченко ніколи не був старим дідом, а кількість нащадків Кобзаря просто зашкалює

Більшість українців сприймає Тараса Шевченка як старого дідугана в шапці й кожусі. Насправді ж Кобзар помер у віці 47 років й просто не дожив до глибокої старості.

Поета Тараса Шевченка почитають в усьому світі. Понад тисячу пам’ятників Кобзарю можна побачити у нас. Ще 99 розміщаються в 44 країнах за межами України. Більшість із нас вважають його сивочолим старцем. Але насправді це не так. Тарас Григорович був багатогранною особистістю. При цьому він не дожив до похилого віку.

Чомусь на світлинах Тарас Григорович виглядає набагато старшим за свої роки

Так, відомий поет й художник мав лисину, а ще носив пишні вуса. Але старим дідом його вважають помилково. Він прожив усього 47 років. Хвороби, які здобув на каторзі, далися взнаки. А клімат Петербурга значно погіршив стан із ревматизмом, цингою, малярією, печінкою і серцем.

Обставини склалися так, що Шевченко мешкав в Україні всього 15 років свого життя, тому часто тужив за рідною стороною і заповідав поховати “на Вкраїні милій”. Незадовго до смерті Тарас Григорович придбав шматочок землі на березі Дніпра і навіть сам розробив план будинку, з якого збирався споглядати, як “реве ревучий”. Але завершити розпочату справу не встиг.

Тарас Шевченко був таким же денді, як і його товариші

На фото Деньєра, зробленому в 1859 році, Кобзар постає перед нами в кожусі й міховій шапці. Поряд із товаришами-денді він видається старим і немічним. Але й сам, перебуваючи в Санкт-Петербурзі, полюбляв принарядитися в гарні костюми, які замовляв в ательє. Причому ескізи майбутнього одягу малював самотужки. В його гардеробі була єнотова шуба, на яку він одного разу витратив увесь свій гонорар.

Дружини та дітей у Шевченка не було. Натомість він мав 23 племінників і зо дев’ять десятків внучатих племінників. Нині у великого Кобзаря налічується понад 1300 нащадків.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?