Микола Леонтович власним коштом створив зоопарк у Миколаєві: радянська влада “віддячила”, репресувавши двічі

Миколаївський зоопарк відзначив 122-річчя з дня створення. Засновника акваріуму Миколу Леонтовича радянська влада дуже сильно пресувала. Ніхто не знає, де похований цей видатний чоловік.

Миколаївець Микола Леонтович мав власну колекцію тварин. У 1901 році чоловік дозволив подивитися на екзотику всім охочим. Сталося це 26 квітня. Відтоді ця дата вважається днем народження закладу.

Попервах приватна колекція називалася Акваріумом і містилася на Адміральській. Леонтович залучив найсучасніші технології та підігравав підопічних завдяки роботі електричних компресорів.

Засновник Миколаївського зоопарку з родиною

З приходом більшовиків до влади розпочалася справжня вакханалія. Колекція стала Держакваріумом, а її власник опинився за ґратами. Звісно, земноводні й рибки стали дохнути пачками без належного догляду. Тож довелося звільнити спеціаліста.

Леонтович став директором державного закладу – зоосаду. Йому допомагали в роботі члени родини та наймані працівники. З 1925 року додався ще й зоологічний відділ. Та більшовики прийшли вдруге у 1934 році. Пана Миколу і членів його родини репресували. Більше чоловіка ніхто не бачив. Ходять неперевірені чутки, що помер у 1940 році в стінах Тамбовської в’язниці.

Повторна навала

У 2022 році Миколаївський зоопарк знову постраждав від дій росіян. Евакуювати тварин не було жодної можливості. Для жирафів не було контейнерів потрібного розміру, та й взимку без підігріву більшість тварин просто б загинула в дорозі. Навпаки, ще й приймали рідкісних тварин від людей, які їхали в евакуацію.

Росіяни продовжують знущатися з тварин

На територію вісім разів прилітало під час обстрілів. На щастя, жоден із них не розірвався. Всі уламки російських снарядів зібрали, створивши куточок російської агресії, відкритий для відвідувачів.

Нові статті

Схожі статті

Соковиті і смачненькі квашені помідори за бабусиним рецептом – від такої закуски за вуха не відтягнеш

Квашені помідори — одна з найулюбленіших зимових закусок, якою варто запасатися вже зараз. Помідори можна брати будь-якого сорту. Головна умова – дотримуватися наданої рецептури.

43-річний Потап спародіював 51-річного Винника: показав бур’янець на балконі і назвав точну дату повернення

43-річний український музикант Потап, якого зараз називають втікачем – вирішив спробувати себе в новому амплуа. Він показав пародію на Олега Винника. Дивіться відео з Потапового балкону.

Вже з 1 жовтня: тарифи на Інтернет в Україні можуть стрімко злетіти вгору. На скільки підвищать ціни і чому?

Вже з 1 жовтня 2024 року українські провайдери Інтернету можуть підвищити тарифи на свої послуги втричі. З чим повʼязане суттєве подорожчання послуги? Деталі розповість "Один Факт".

Сказала “так”: 34-річна Ольга Харлан оголосила про найважливіше рішення в житті — Білодід її привітала

Українська чемпіонка Олімпійських ігор-2024 Ольга Харлан повідомила важливу новину. Дівчина прийняла пропозицію руки та серця від свого коханого хлопця, італійського спортсмена Луїджи Самеле.