За лелечиним сімейством можна спостерігати онлайн: Грицько й Одарка зайняті вихованням п’яти чорногузиків

У гнізді лелеки на Полтавщині встановили відеокамеру. Тепер цілодобовий лелечий стрім можуть спостерігати всі охочі. Особливо це цікаво студентам-зоологам та їхнім викладачам.

Гніздо “Лелека Грицько” розташоване в селі Леляки на території національного парку “Пирятинський”. Селяни завжди з нетерпінням чекають прильоту птахів навесні. Торік Грицько виховав п’ятеро чорногузів. Цьогоріч разом з Одаркою вже вивели маленьких чорногузиків й ретельно піклуються про малечу.

Спостерігати за подіями в лелечій родині планували раніше. Навіть обзавелися спеціальною штучною платформою, щоб вести трансляцію онлайн. Але здійсненню задуму завадила війна. Прилад для спостереження перебував на харківській Салтівці, то працівник приховав його від окупантів у льосі. Тільки після звільнення області апаратуру дістали й відвезли за призначенням.

Спостерігати за родиною лелек можна цілодобово, якщо не вимикають світло

Восени лелече гніздо повалив буревій, але його відновили. Тепер студенти Київського нацуніверситету Шевченка наочно вивчають гніздову поведінку буслів.

Цьогоріч пташеняток знову п’ятеро. Вони поки що особливо не рухаються, але намагаються підіймати голівки та навіть роблять перші спроби почистити пір’ячко. Татусю доводиться чимало попітніти, літаючи покошеними луками й добуваючи харчі для дружини й малечі.

Пташине сімейство росте й розвивається за графіком

Допоки татусь займається такою важливою справою, мама слідкує за птаством, стоячи в гнізді на одній нозі. В очікуванні годувальника найнахабніше лелеченя смикає матусю за червону кінцівку.

Бусли не мовчать ані хвильки, весь час подають голоси. Коли Одарка нахиляється до них, стараються зачепити матусю за дзьоб. Сонце починає сильніше припікати, і лелечиха розправляє крила, щоб її нащадки перебували в тіні. Споглядати за цим сімейством – суцільне задоволення.

Нові статті

Схожі статті

Цей лайфхак зекономить ваш час і сили! Як потрібно прати штори та тюлі, щоб не прасувати потім – працює 100%

Постійно прасуєте все після прання, але не хочете цього робити - вихід є! Що потрібно зробити, щоб штори та тюлі були рівними після "очищувальних процедур".

“Міс Всесвіт 2024”: як виглядає 80-річна бабуся трьох онуків, що вийшла в фінал щорічного конкурсу

В 2024 році фіналісткою конкурсу "Міс Всесвіт" стала… 80-річна бабуся. Чой Сун Хва зуміла миттєво стати знаменитістю завдяки міжнародному конкурсу і набула статусу найстаршої моделі.

Хоч і не рідна, але… Чи спілкується дружина Віктора Павліка з його донькою, яка на 7 років за неї старша

Віктор Павлік і Катерина Репяхова мають спільного сина Михася, але до шлюбу з блогеркою співак був одружений тричі, тож має ще дітей - чи спілкується теперішня дружина з його донькою Христиною?

Він не зміг бути з нею до кінця свого життя – як виглядає екс-дружина Миколи Тищенка, з якою були 7 років

Здавалося, що шлюб Миколи Тищенка та Алли Барановської сповнений любові і гармонії, але все це була лише ідеальна картинка - як виглядає колишня обраниця екс-телеведучого, яка народила йому сина.