З 1941 року в Україні відзначається День Героїв: чи є свято офіційним і кого шанують 23 травня

23 травня почали відзначати як День Героїв України ще з 1941 року. Воно стояло нарівні з Днем соборності 22 січня й Днем боротьби 31 серпня.

У травні було підступно вбито відразу трьох українських лідерів – ідеолога Миколу Міхновського та бійців за визвольний рух Євгена Коновальця та Симона Петлюру. Тож на Зборі ОУН у квітні 1941-го було прийнято відповідно постанову.

Історія свята

Відтоді це свято стало неофіційним днем, в який вшановують всіх, хто в різні часи залучався до боротьби за незалежність. До речі, ця боротьба триває і в наш час. У цей день серця українців сповнюються гордістю й водночас сумом, адже чимало кращих синів України віддали за неї власне життя.

Цього дня згадують імена українських героїв усіх часів

Звісно, в радянські часи сміливість відзначити День Героїв могли взяти на себе лише одиниці. Але після 1992 року 23 травня згадувалося в народі все частіше. Вітання цього дня отримують всі, хто бореться за незалежність країни. А ще віддається шана загиблим, починаючи з лицарів Київської Русі, козаків Гетьманщини, повстанців, гайдамаків, опришків, січових стрільців, воїнів армій УНР та УПА. На жаль, цей перелік у ХХI сторіччі доповнився прізвищами полеглих героїв Небесної сотні, АТО та російсько-української війни.

Як треба відзначати

Протягом тижня після 23 травня в Україні проводяться масові заходи. Переважно їх залучають на п’ятницю та вихідні. Кожен населений пункт приймає рішення, яким чином це буде зроблено.

Нові часи народили нових героїв

Представники місцевої влади все частіше беруть участь у пам’ятному дійстві. Обов’язковим атрибутом зазвичай є масове покладання квітів до пам’ятників героїв України всіх часів. У столиці люди приходять до Стіни пам’яті Свято-Михайлівського собору, а в храмі відбувається панахида. Не виключено, що в найближчому майбутньому День Героїв набуде офіційного статусу.

Нові статті

Схожі статті

Власний ставок з рибою, декілька маєтків і все це за високим парканом: Поплавський показав своє елітне життя

Михайло Поплавський відомий українцям як співак, ресторатор, автор мистецьких проєктів. У власності народного артиста України знаходиться розкішний маєток. Подивіться, як він виглядає.

Коли святкують Преображення Господнє в 2024 році: точна дата за новим стилем, традиції, що не можна робити

Преображення Господнє — одне з найбільших церковних свят, які відзначають влітку. Більше про традиції свята, точну дату за новим церковним стилем та забобони розповість "Один Факт".

Спробуйте прямо зараз! Як приготувати овочі на грилі з незвичним маринадом – буде смакувати кожному

Саме ця страва є ідеальною на теплі літні вечори, тому обов'язково приготуйте її вже: покроковий рецепт овочів на грилі з нереально смачним маринадом.

Раніше співав про смереку, а потім захопився вірою у Бога: де зараз Микола Гнатюк і під яким імʼям виступає?

Колись співак Микола Гнатюк яскраво сяяв на сцені і збирав повні зали слухачів. Останні декілька років про нього майже нічого не чутно. Подейкують, що артист… пішов у монастир. Чи так це насправді?