Церква переходить на новий календар: Різдво, Спас, Покрову й решту свят відзначатимемо з іншими православними

Про наміри перевести ПЦУ на новоюліанський календар глава ПЦУ Епіфаній сповіщав ще 6 січня. Днями відбулося засідання Архієрейського собору, на якому переважною більшістю голосів було ухвалене подібне рішення.

Залишилася лише одна формальність – позитивне рішення помісного собору церкви, яке має відбутися 27 липня 2023 року. Перехід відбудеться з 1 вересня 2023 року. Тож українська церква тепер відзначатиме церковні свята, здвинувши колишній графік на 13 днів. Якщо раніше у нас визначали польські (католицькі) й українські (православні) свята. То тепер будемо розділяти їх на українські та московські.

Перехід на новий церковний календар ще має затвердити помісний собор

За новим церковним календарем День Святого Миколая зсувається на 6 грудня, Різдво – на 25-те, Водохреща – на 6 січня, Покрова – на 1 жовтня. До останнього свята прив’язаний День захисників і захисниць України. Тож, напевно, доведеться корегувати й світський календар. День української державності було визначено на 28 липня до Дня пам’яті св.князя Володимира. Тепер доведеться зсувати у часі й це офіційне свято.

Зміни не торкнуться відзначення Великодня і залежних від нього Вознесіння та Трійці. А от Благовіщення, всі три Спаса й решта сталих свят змістяться зі своїх звичних дат.

У ПЦУ запевнили: ніхто не заборонятиме парафіям проводити богослужіння за григоріанським календарем. Зміни відбуватимуться поступово. Тож тепер до Нового й Старого року додадуться ще й Нове і Старе Різдво та решта важливих церковних свят.

Зміщення церковних свят майже на 2 тижні допоможе ввести дати у відповідність до астрономічного календаря. Не минуло й 100 років, як Україна вирішила доєднатися до Новоюліанського календаря, створеного на чітких наукових розрахунках. Саме такий нині залучений у десяти православних церквах. Тож ПЦУ стане одинадцятою за ліком.

Нові статті

Схожі статті

Соковиті і смачненькі квашені помідори за бабусиним рецептом – від такої закуски за вуха не відтягнеш

Квашені помідори — одна з найулюбленіших зимових закусок, якою варто запасатися вже зараз. Помідори можна брати будь-якого сорту. Головна умова – дотримуватися наданої рецептури.

43-річний Потап спародіював 51-річного Винника: показав бур’янець на балконі і назвав точну дату повернення

43-річний український музикант Потап, якого зараз називають втікачем – вирішив спробувати себе в новому амплуа. Він показав пародію на Олега Винника. Дивіться відео з Потапового балкону.

Вже з 1 жовтня: тарифи на Інтернет в Україні можуть стрімко злетіти вгору. На скільки підвищать ціни і чому?

Вже з 1 жовтня 2024 року українські провайдери Інтернету можуть підвищити тарифи на свої послуги втричі. З чим повʼязане суттєве подорожчання послуги? Деталі розповість "Один Факт".

Сказала “так”: 34-річна Ольга Харлан оголосила про найважливіше рішення в житті — Білодід її привітала

Українська чемпіонка Олімпійських ігор-2024 Ольга Харлан повідомила важливу новину. Дівчина прийняла пропозицію руки та серця від свого коханого хлопця, італійського спортсмена Луїджи Самеле.