Шляхом Олеся Довбуша до полонини Росохата: унікальний куточок на Івано-Франківщині з печерою і сироварнею

В Україні є чимало дивних куточків. Тож необов'язково з цікавістю позирати на інші країни. В нас теж є унікальні локації, які бажано відвідати, щоб набратися нових вражень.

Однією з таких місцин є полонина Росохата, що розкинулася неподалік села Шешори на Івано-Франківщині. Піднімаючись стежкою від села, на території заповідника можна побачити близько пів сотні різноманітних рослин. А якщо пощастить, навіть помилуєтеся квітом диких орхідей.

Заблукати на шляху неможливо. До Росохати дістаються еколого-пізнавальною стежкою з вказівником “На Росохату”. Здолати знадобиться небагато – всього 860 м. Навіть не підготовлена до гірських підйомів людина з легкістю дістанеться полонини.

Росохата розкинулася на мальовничій полонині

Підйом доволі плавний. Вздовж стежки ростуть 100-річні буки, багато смерек, ялин, яворів і сосен. Влітку достигають ягоди: ожина, чорниця, малина. В дощову погоду виходить на прогулянку саламандра плямиста. А коли негода закінчиться, довкола повно грибів.

Печера Олеся Довбуша

На шляху зустрінуться річка Пістинька з містком, гірський потік і печера Довбуша. Без Олеся, звісно, тут не обійшлося. Підземне пристановище опришка тут ще називають печерою Даж-Божа. Це не природний витвір. Підземний коридор видовбали люди прямо в скелі хребта Корми–Тура.

Шляхом до Росохати із варінням сиру слід навідатися в печеру Довбуша

Простягається хід на 27 метрів. А заввишки в різних місцях від 2 до 4 м. Копав не Довбуш із командою. Археологи схиляються до думки, що цю стоянку організували племена карпів зо 3 тисячі років тому. Напевно, зберігали в печері здобич, а ще ховалися від ворогів і природних катаклізмів.

На полонині можна відвідати колибу укупі з сироварнею. Тут мешкають пастухи, допоки є травичка для худоби. Гуцули прямо на місці варять сир, збивають масло, готують бринзу та вурду. Тож назад із порожніми руками ніхто не повертається. Чабан Василь Миколайович проводить для гостей майстер-клас, навчаючи готувати сир і карпатський банош. Взимку тут порожньо, тож можна лише прогулятися.

Нові статті

Схожі статті

Забудьте все, що знали до цього: чому не можна розбивати яйця ножем або ложкою – безпека понад усе!

Кожна друга господиня робить помилку, коли розбиває яйця ножем або ложкою. Такий спосіб - не зовсім безпечний. Дізнайтесь, чому шеф-кухарі не радять ним користатись.

“Ми розмовляли про це лише 1 раз”: Руслана Лижичко розповіла, чи готова всиновити дитину – своїх ще не має

Переможниця Євробачення-2004 Руслана Лижичко заговорила про всиновлення дитини, так як своєї не має: яке рішення прийняли разом із чоловіком Олександром Ксенофоновим?

Інтрижка на стороні: 5 українських зірок, які часто зраджували своїм коханим – Остапчук, Мозгова та інші

Були у шлюбі з одними, але згодом вибрали собі інших: зірки українського шоу-бізнесу, які були невірними своїм партнерам - Олена Мозгова, Володимир Остапчук та інші.

Пішли від других половинок заради одне одного: Ольга Сумська розповіла, як закохалася у Віталія Борисюка

Ольга Сумська 5 років прожила у шлюбі з першим чоловіком Євгеном, але наступні роки свого життя присвятила Віталію Борисюку: як познайомилось подружжя?