Чи на часі відзначати День захисту дітей в Україні: історія виникнення свята, і чому така дата

1 червня у всьому світі відзначається Міжнародний день захисту дітей. На жаль, в нинішніх умовах захист прав, життя і здоров'я українських дітей перебувають під постійною загрозою.

1 червня у всьому світі відзначається Міжнародний день захисту дітей. На жаль, в нинішніх умовах захист прав, життя і здоров’я українських дітей перебувають під постійною загрозою.

Відзначається свято під егідою ООН. Уперше його організували на Паризькому конгресі жінок у 1949 році. Наступного року до французів приєдналася 51 країна. Метою такого дня було бажання привернути увагу до потреб дітей-сиріт, яких внаслідок Другої світової війни залишилося чимало.

Права українських дітей нещадно порушують

У 1954 році до ініціативи приєдналася ООН, за 5 років було прийнято Декларацію прав дитини, а у 1989 році – Конвенцію про права дитини. Сталося це 20 листопада, тож більшість європейців, африканців й азійців відзначають День дитини саме восени.

Колишні радянські країни й деякі інші визначили для себе 1 червня. Є держави, які проводять шанування дітей в інші дати.

Як відзначають в Україні

Офіційним свято зробив Леонід Кучма у 1998 році. А Конвенцію про права дитини Україна ратифікувала ще раніше – у 1991-му.

Олександрійський Цукеркобус порадував малечу

1 червня у довоєнні часи влаштовувалися масові розважальні заходи за участі малечі. Цьогоріч переважна більшість регіонів відмовилася витрачати гроші на акції та флешмоби, спрямувавши їх на пошук дітей, що зникли безвісти під час бойових дій, та повернення насильно вивезених малюків до росії.

У деяких містах усе ж вирішили порадувати малечу. Зокрема, в Олександрії запустили з цієї нагоди Цукеркобус. З 31 травня по 2 червня казкові герої завітають на подвір’я шкіл у різних населених пунктах Олександрійського району з розважальною програмою.

Нові статті

Схожі статті

Забудьте все, що знали до цього: чому не можна розбивати яйця ножем або ложкою – безпека понад усе!

Кожна друга господиня робить помилку, коли розбиває яйця ножем або ложкою. Такий спосіб - не зовсім безпечний. Дізнайтесь, чому шеф-кухарі не радять ним користатись.

“Ми розмовляли про це лише 1 раз”: Руслана Лижичко розповіла, чи готова всиновити дитину – своїх ще не має

Переможниця Євробачення-2004 Руслана Лижичко заговорила про всиновлення дитини, так як своєї не має: яке рішення прийняли разом із чоловіком Олександром Ксенофоновим?

Інтрижка на стороні: 5 українських зірок, які часто зраджували своїм коханим – Остапчук, Мозгова та інші

Були у шлюбі з одними, але згодом вибрали собі інших: зірки українського шоу-бізнесу, які були невірними своїм партнерам - Олена Мозгова, Володимир Остапчук та інші.

Пішли від других половинок заради одне одного: Ольга Сумська розповіла, як закохалася у Віталія Борисюка

Ольга Сумська 5 років прожила у шлюбі з першим чоловіком Євгеном, але наступні роки свого життя присвятила Віталію Борисюку: як познайомилось подружжя?