Язичницькі й православні традиції переплелися на Трійцю: як правильно відзначати Зелені свята

Плутанина з датами відзначання церковних свят з наступного року має зникнути, оскільки українські християни приєднаються до григоріанського календаря, як і переважна більшість православних.

Плутанина з датами відзначання церковних свят з наступного року має зникнути, оскільки українські християни приєднаються до григоріанського календаря, як і переважна більшість православних.

На Трійцю будинок прикрашають зеленню

Цьогоріч віряни західного обряду вже зустріли Трійцю 28 травня, тоді як східняки зроблять це лише 4 липня. Та незалежно від календарної дати, суті велике православне свято не змінює, означаючи триєдність Отця, Сина й Святого Духу в одній Божій особі.

Трійцю ще іноді називають П’ятдесятницею, оскільки свято завжди припадає на 50-ий день після відзначання Великодня

Ісус попереджав про сходження на апостолів Святого Духа. І це відбулося насправді. Світлиця, в якій сталося дійство, відтоді стала вважатися храмом, а присутні набули різних надможливостей – зцілювати, бачити майбутнє, говорити іншими мовами.

Як відзначати Трійцю

В народі Трійцю зазвичай іменують Зеленими святами. Ще з язичницьких часів люди в цей день приносили в дім зелень, трави, квіти. Вважалося, що любисток, чебрець, м’ята, сон-трава принесуть здоров’я та удачу. Лепеху, чебрець, канупер та полин клали на підлогу. Частину гілок несли до церкви, щоб освятити. Священники цього дня вбираються в зелені ризи.

Дівчата на Трійцю пускали вінки на воду

Дівчата плели вінки з квітів і кидали їх на воду. Якщо пливли рівно, значить, на Покрову можна очікувати сватів. На Трійцю люди готували кутю як символ родючості. А на воду спускали дерев’яний хрест. Він після цього набував цілющості.

Тільки треба бути дуже обережними біля води, адже надмірну активність проявляють русалки. Вони виходитимуть із води й нападатимуть на людей протягом усього наступного тижня.

Небіжчики теж на Трійцю виходять на світ, відвідуючи оселі родичів. Тож для них слід залишати на столі частування.

Нові статті

Схожі статті

Догляд за солодким перцем у липні: що зробити, аби врожай виріс великим і солодким? Ці поради допоможуть!

Липень – середина літа. В цей час на кущах солодкого перцю вже сформувались маленькі плоди. Дачникам потрібно приділити велику увагу догляду за рослиною. Інакше перці можуть дрібними і не солодкими.

Він був з двійнят у “Сватах”, а зараз не в акторській професії: як змінився 21-річний актор Костя Чернокрилюк

Костянтин Чернокрилюк запамʼятався багатьом українським глядачам роллю одного з двійнят Ковальових в комедійному серіалі "Свати". Читайте, де актор знаходиться зараз та чи продовжує зніматись в кіно?

Забудь про шарлотку назавжди! Приготуй на десерт пиріг “Бабусина радість”. Смачно та без клопотів!

Не знаєте, що приготувати на десерт, тоді ловіть рецепт торта "Бабусина радість" зі сметанного крему - будете їсти шматок за шматком, і не тільки ви.

Так малосольні огірки завжди готували тільки в Україні! Секретний рецепт бабусі Олени: від серця відриваю

Смачна закуска буде у вас у випадку неочікуваних гостей: як приготувати малосольні хрусткі огріки - всі будуть питати рецепт саме у вас. Справжня насолода.