Водію треба визначитися, куди він втрапив – у пробку, корок чи затор: не треба плутати ці терміни

У новинах часто можна почути словосполучення "дорожня пробка" чи "дорожній корок". Чи правильно журналісти вживають ці слова, описуючи скупчення автівок на дорозі?

У новинах часто можна почути словосполучення “дорожня пробка” чи “дорожній корок”. Чи правильно журналісти вживають ці слова, описуючи скупчення автівок на дорозі?

Якщо зазирнути в словник, то можна знайти три значення слова “корок”:

  • кора коркового дуба;
  • дубова затичка для пляшки;
  • те ж, що і каблук.

Як бачимо, жодного слова про ускладнений рух транспортних засобів. Синонімом слова “корок” є слово “пробка”. Його можна вживати, коли мова йде про якусь затичку. Але машини на дорозі, яких зібралося стільки, що рух взагалі паралізований, ні корком, ні пробкою називати неправильно.

Оце справжні корки

Для цієї ситуації існує власне визначення – затор. Саме цим терміном слід позначати скупчення транспорту, яке створює перешкоду пересуванню. Це пряме значення для слова “затор”.

Звісно, у розмовній мові можуть прохопитися фрази типу “потрапив у пробку” чи “застряг у корку”. Але це буде переносне значення. А в офіційному мовленні мають звучати фрази типу “дорожній затор” або ж “затор на дорозі”. І не інакше.

Перед вами квитки, а не білети

До речі, якщо ви, перебуваючи в громадському транспорті, втрапили у затор, не треба купувати у кондуктора “білет”. Він може бути екзаменаційним, лотерейним, кредитним. Але в жодному разі не проїзним.

В автобусі чи тролейбусі слід мати саме квиток. Це слово вживається у значенні “картка, що дає право на проїзд чи відвідини якогось закладу”. Отже, квиток надає право на відвідування певної організації. До того ж він може бути учнівським чи профспілковим. А от на екзамені студент якраз обирає білет, відповідаючи на запитання, що в ньому містяться.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?