“Скіфське золото” може найближчим часом повернутися до України: так вирішив апеляційний суд Нідерландів

В апеляційному суді Амстердама оголосили вирок щодо "скіфського золота", яке майже 8 років тому вивезли з України на оглядини до Нідерландів. Поважний суд вирішив, що археологічна колекція, яка раніше зберігалася в кримських музеях, належить Україні. Тож Музей Алларда Пірсона має повернути унікальні цінності українцям, а не росіянам.

В апеляційному суді Амстердама оголосили вирок щодо “скіфського золота”, яке майже 8 років тому вивезли з України на оглядини до Нідерландів. Поважний суд вирішив, що археологічна колекція, яка раніше зберігалася в кримських музеях, належить Україні. Тож Музей Алларда Пірсона має повернути унікальні цінності українцям, а не росіянам.

Колекцію вивезли з Криму ще до анексії півострова. І хоча вони є кримськими за походженням, але належать до культурної спадщини України, постановив суд. Тож скарби скіфів відправлять у київський Державний історичний музей, де вони мають зберігатися, допоки ситуація в Криму не стабілізується.

Нині скіфське золото перебуває в Музеї Алларда Пірсона

Вперше окружний суд Амстердама вирішив передати “скіфське золото” українській стороні ще у грудні 2016 року. Звісно, росіяни не погодилися з таким рішенням, й почалася справжня судова баталія.

Напевно, країна-агресор й зараз подасть касаційну скаргу до Верховного суду Нідерландів. Тож остаточного рішення доведеться чекати ще не менше 2 років. Щоправда, згідно з голландським законодавчим правом, рішення апеляційного суду є чинним відразу після прийняття. Тож скіфські скарби можуть відбути до Києва вже у найближчі кілька місяців.

До колекції входять не лише золоті артефакти, але й керамічні, дерев’яні тощо

Колекцію, яка потрапила до Амстердама влітку 2013-го, сформували з експонатів п’яти музеїв – київського і тих, що розташовані в Криму. Вартість історичних артефактів складає приблизно мільйон євро.

Далеко не всі предмети є золотими. Присутні й бронзові, й керамічні експонати, навіть дерев’яні. До того ж далеко не всі вони належали скіфам. У 2014 році частину київської колекції скарбів повернули Україні, а за кримську почалися суди.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?