До узбережжя Одещини вода приносить навіть старовинні артефакти: херсонці виловили візантійську амфору

За кілька діб після підриву Каховської ГЕС вода не лише затопила прилеглі території, а ще й понесла все, що вдалося підхопити, у Чорне море. На узбережжі Одещини люди стали збирати цілі "врожаї" будівельного сміття та побутових предметів. Деяким пощастило натрапити на справжні цінні артефакти.

За кілька діб після підриву Каховської ГЕС вода не лише затопила прилеглі території, а ще й понесла все, що вдалося підхопити, у Чорне море. На узбережжі Одещини люди стали збирати цілі “врожаї” будівельного сміття та побутових предметів. Деяким пощастило натрапити на справжні цінні артефакти.

Переселенці з Херсона, що заякорилися в Одесі, прийшли на берег моря з благородною метою. Люди намагалися врятувати прісноводних черепах, яких потік води заніс далеко від звичного ареалу проживання. Та набачили якусь незвичайну річ.

Знайдену в Чорному морі амфору передали до музею в Херсоні

Знахідка виявилася стародавньою посудиною. Оскільки Юрій Пословський за фахом історик, то відразу втямив, що річ дуже цінна – це візантійська амфора. Напевно, не всі експонати з Херсонського краєзнавчого музею окупантам вдалося вивезти. Дещо все-таки залишилося.

Було прийнято рішення повернути цінну знахідку херсонським музейникам. Родина Пословських сподівається, що невдовзі у музеї відкриють експозицію, де серед інших буде й цей експонат.

Музейники уважно роздивляються подарований артефакт

Амфора зроблена з глини. Поки що незрозуміло, чи її вимило з затопленого судна, чи принесло водою з прибережної зони. У горлечку посудини утворився земляний корок. Це і врятувало артефакт від затоплення на морському дні.

Узагалі людям не радять діставати з Чорного моря предмети, які прибило до берега. Адже разом із холодильниками, телевізорами, газовими плитами та уламками будинків водою приносить і чималу кількість мін та снарядів. Тож це дуже небезпечне заняття.

Краще дочекатися, допоки свою справу зроблять піротехніки. Бо міни можуть бути не лише протипіхотними чи протитанковими. У воду змило чимало ворожих складів з різноманітною зброєю. Уже фіксували випадки, коли знаходили постріли до гранатометів та інші боєприпаси.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?