До узбережжя Одещини вода приносить навіть старовинні артефакти: херсонці виловили візантійську амфору

За кілька діб після підриву Каховської ГЕС вода не лише затопила прилеглі території, а ще й понесла все, що вдалося підхопити, у Чорне море. На узбережжі Одещини люди стали збирати цілі "врожаї" будівельного сміття та побутових предметів. Деяким пощастило натрапити на справжні цінні артефакти.

За кілька діб після підриву Каховської ГЕС вода не лише затопила прилеглі території, а ще й понесла все, що вдалося підхопити, у Чорне море. На узбережжі Одещини люди стали збирати цілі “врожаї” будівельного сміття та побутових предметів. Деяким пощастило натрапити на справжні цінні артефакти.

Переселенці з Херсона, що заякорилися в Одесі, прийшли на берег моря з благородною метою. Люди намагалися врятувати прісноводних черепах, яких потік води заніс далеко від звичного ареалу проживання. Та набачили якусь незвичайну річ.

Знайдену в Чорному морі амфору передали до музею в Херсоні

Знахідка виявилася стародавньою посудиною. Оскільки Юрій Пословський за фахом історик, то відразу втямив, що річ дуже цінна – це візантійська амфора. Напевно, не всі експонати з Херсонського краєзнавчого музею окупантам вдалося вивезти. Дещо все-таки залишилося.

Було прийнято рішення повернути цінну знахідку херсонським музейникам. Родина Пословських сподівається, що невдовзі у музеї відкриють експозицію, де серед інших буде й цей експонат.

Музейники уважно роздивляються подарований артефакт

Амфора зроблена з глини. Поки що незрозуміло, чи її вимило з затопленого судна, чи принесло водою з прибережної зони. У горлечку посудини утворився земляний корок. Це і врятувало артефакт від затоплення на морському дні.

Узагалі людям не радять діставати з Чорного моря предмети, які прибило до берега. Адже разом із холодильниками, телевізорами, газовими плитами та уламками будинків водою приносить і чималу кількість мін та снарядів. Тож це дуже небезпечне заняття.

Краще дочекатися, допоки свою справу зроблять піротехніки. Бо міни можуть бути не лише протипіхотними чи протитанковими. У воду змило чимало ворожих складів з різноманітною зброєю. Уже фіксували випадки, коли знаходили постріли до гранатометів та інші боєприпаси.

Нові статті

Схожі статті

Цей лайфхак зекономить ваш час і сили! Як потрібно прати штори та тюлі, щоб не прасувати потім – працює 100%

Постійно прасуєте все після прання, але не хочете цього робити - вихід є! Що потрібно зробити, щоб штори та тюлі були рівними після "очищувальних процедур".

“Міс Всесвіт 2024”: як виглядає 80-річна бабуся трьох онуків, що вийшла в фінал щорічного конкурсу

В 2024 році фіналісткою конкурсу "Міс Всесвіт" стала… 80-річна бабуся. Чой Сун Хва зуміла миттєво стати знаменитістю завдяки міжнародному конкурсу і набула статусу найстаршої моделі.

Хоч і не рідна, але… Чи спілкується дружина Віктора Павліка з його донькою, яка на 7 років за неї старша

Віктор Павлік і Катерина Репяхова мають спільного сина Михася, але до шлюбу з блогеркою співак був одружений тричі, тож має ще дітей - чи спілкується теперішня дружина з його донькою Христиною?

Він не зміг бути з нею до кінця свого життя – як виглядає екс-дружина Миколи Тищенка, з якою були 7 років

Здавалося, що шлюб Миколи Тищенка та Алли Барановської сповнений любові і гармонії, але все це була лише ідеальна картинка - як виглядає колишня обраниця екс-телеведучого, яка народила йому сина.