Занепад українських культурних пам’яток: в Олешках через затоплення, в Києві – через недбалість

Руйнування Каховської ГЕС завдало чималого клопоту не лише людям та тваринам. Від терористичного акту постраждала й культурна спадщина України. Але й у столиці можна зустріти важливі історичні об'єкти, якими ніхто не опікується.

Руйнування Каховської ГЕС завдало чималого клопоту не лише людям та тваринам. Від терористичного акту постраждала й культурна спадщина України. Але й у столиці можна зустріти важливі історичні об’єкти, якими ніхто не опікується.

Будинок-музей Поліни Райко

Так виглядала хата Поліни Райко раніше

В тимчасово окупованих Олешках на Херсонщині затопило музей видатної художниці. Майстриня прикрасила хату фресками високої художньої цінності, від яких тепер майже нічого не залишилося.

Ось що зробив з унікальним будинком підрив Каховської ГЕС

Будинок Сікорського

Дізнатися, що тут жив у дитинстві та юності знаменитий український авіаконструктор можна хіба що з таблички. А тим часом саме Ігор Сікорський винайшов гелікоптер. Нині особняк у жахливому стані. Мешканців звідси виселили ще у 80-их роках минулого століття, оскільки визнали будівлю аварійною. Вікна першого поверху заклали. На цьому все й закінчилося.

У цьому будинку народився видатний авіатор Сікорський

Сікорський втік від радянської влади у 1918 році й оселився в США. А за 5 років заснував авіакомпанію Sikorsky Aircraft. Найперші у світі літаки “Руський витязь” та “Ілля Муромець” він розробив ще до початку Першої світової війни. А напередодні Другої світової випустив трансатлантичний гідроплан і гелікоптер Sikorsky S-29-A. Літак-амфібія – теж справа рук видатного українця.

Будинок “тисячі вікон”

Ще одна унікальна будівля в столиці, зведена на початку XX сторіччя, викликає занепокоєння. Її можна побачити на Тарасівській вулиці. Велетенський будинок, що колись належав родині Міхельсонів, яка до революції входила у десятку найзаможніших киян.

До унікального будинку тисячі вікон нікому немає діла

Нині унікальний житловий комплекс закинуто. Верхні поверхи будинку-колодязя поступово руйнуються. Чимала кількість порожніх віконниць навіює тихий жах. Якийсь час тут функціонував харчовий університет, а на першому поверсі містилися музичні студії. Нині все перебуває у стані занепаду.

Нові статті

Схожі статті

Він не зміг бути з нею до кінця свого життя – як виглядає екс-дружина Миколи Тищенка, з якою були 7 років

Здавалося, що шлюб Миколи Тищенка та Алли Барановської сповнений любові і гармонії, але все це була лише ідеальна картинка - як виглядає колишня обраниця екс-телеведучого, яка народила йому сина.

Холостяк, як знають всі: 74-річний Михайло Поплавський не завжди був самотнім – хто були його жінки

Михайло Поплавський завидний холостяк, але так було не завжди - що відомо про бурхливе особисте життя співочого ректора, який двічі був одружений.

Маркетологи від Бога: в Україні продають щасливе ліжко для тих, хто й досі шукає діточок в капусті

Українські продавці виходять на новий рівень і створюють унікальні оголошення. Вони відразу привертають увагу своєю неабиякою креативністю. Наприклад ось це – про чарівне ліжко.

“Повільніше, пане господарю”: вчені розповіли власникам собак, як правильно спілкуватись із песиком

Нещодавно вчені оприлюднили результати дослідження, метою якого було дізнатись особливості комунікації людей та собак. Як же господарю спілкуватись із песиком, щоб він його розумів краще?