Різнобарвна історія Замкової гори в Києві: місце спалення відьом та черниць

Ніхто не стане заперечувати, що Київ певним чином пов'язаний із містикою. От і Замкова гора, яку називають "проклятим пагорбом", несе чимало незрозумілостей. Саме тут, як стверджують історики, відбувалися страти відьом.

Ніхто не стане заперечувати, що Київ певним чином пов’язаний із містикою. От і Замкова гора, яку називають “проклятим пагорбом”, несе чимало незрозумілостей. Саме тут, як стверджують історики, відбувалися страти відьом.

З цієї гори на Подолі та ще двох інших й починав зароджуватися Київ. Її ще називають Хоривицею на честь одного з трьох братів-засновників міста. Замковою гора біля Андріївського узвозу була не завжди. Колись давно її називали Києвицею, тобто відьмою. Замок, що належав литовському князю Володимиру Ольгердовичу, у XIV столітті, мав не дуже хорошу славу.

Залишки старовинного склепу на Замковій горі

Біля нього проводилися публічні страти зловмисників. А ще на цьому місці палили відьом. Кажуть, що не менше тисячі жінок згоріли в полум’ї. У XV столітті будівлю спалили підопічні кримського хана Менглі Герея. У XVI сторіччі фортецю відновили, та в XVII ст. вона знову стала жертвою. На цей раз згоріла від рук запорізьких козаків.

Вид на Замкову гору

Внизу під Замковою горою можна побачити споруди Фролівського жіночого монастиря. Його було зведено 1682 року. За три десятиліття дерев’яна споруда була знищена вогнем, а чотири десятки черниць, які намагалися врятувати ікони з полум’я, згоріли живцем. Залишки монастирського кладовища можна побачити й нині. А от сама фортеця, на жаль, не збереглася.

Вид з Замкової гори

З інших старовинних артефактів тут присутній язичницький жертовник. Щоб побачити залишки плит й розритих могил, слід піднятися на саму верхівку Замкової гори, скориставшись сходами з Андріївського узвозу. Звідси відкриваються гарні столичні краєвиди.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?