Раніше мостом для поцілунків у Києві вважався Русанівський міст: він проіснував до 1941 року

Русанівський міст довгий час вважався Мостом поцілунків, оскільки кияни саме тут прогулювалися парами, призначаючи побачення. За свою історію ця споруда кілька разів змінювалася кардинально.

Русанівський міст довгий час вважався Мостом поцілунків, оскільки кияни саме тут прогулювалися парами, призначаючи побачення. За свою історію ця споруда кілька разів змінювалася кардинально.

Так попервах виглядав Міст поцілунків

На початку XX сторіччя Русанівська протока була зовсім не такою разючою, як нині. Тож перебратися через неї на південному напрямку можна було завдяки нічим не примітному дерев’яному мосту. От Миколаївський міст, що з’єднував з Микільською слобідкою, був і справді дивовижною спорудою.

Русанівський міст. 1910 рік

Повінь 1877 року внесла певні корективи у ландшафт, утворивши нове річкове річище. Дерев’яну переправу було зруйновано водою, натомість утворився новий острівець, на якому облаштували поселення Передмостову Слобідку. Через новоутворену протоку в 1877 році звели 200-метровий міст.

Русанівський міст. 1913 рік.

Та Дніпро постійно розливався і настійливо руйнував дерев’яні опори шляхопроводу. Доводилося весь час закривати переправу на ремонт, що заважало руху транспорту. Тому назріло рішення збудувати капітальний міст.

На початку XX століття було розроблено проєкт, і будівельники приступили до справи. За 3 роки Русанівський міст було здано в експлуатацію. Він мав опорні конструкції, які являли собою металеві двошарнірні арки. Переправа була важливим місцем з’єднання двох селищ – Передмостової та Микільської слобідки.

Русанівський міст. 1942 рік.

У 1908 році дерев’яний настил мосту вигорів вщент. Подейкували, що це підпал, але злочинців так і не виявили. Переправу відреставрували та навіть запустили мототрамвай маршрутом на Дарницю.

Закохані пари частенько прогулювалися оновленим мостом, тож його стали називати Мостом поцілунків. У 1941 році шляхопровід було підірвано. Лише через 24 роки звели новий, а старий відмовилися відновлювати. Сьогодні він з’єднує дві станції метро – Гідропарк та Лівобережну.

Нові статті

Схожі статті

Забудьте все, що знали до цього: чому не можна розбивати яйця ножем або ложкою – безпека понад усе!

Кожна друга господиня робить помилку, коли розбиває яйця ножем або ложкою. Такий спосіб - не зовсім безпечний. Дізнайтесь, чому шеф-кухарі не радять ним користатись.

“Ми розмовляли про це лише 1 раз”: Руслана Лижичко розповіла, чи готова всиновити дитину – своїх ще не має

Переможниця Євробачення-2004 Руслана Лижичко заговорила про всиновлення дитини, так як своєї не має: яке рішення прийняли разом із чоловіком Олександром Ксенофоновим?

Інтрижка на стороні: 5 українських зірок, які часто зраджували своїм коханим – Остапчук, Мозгова та інші

Були у шлюбі з одними, але згодом вибрали собі інших: зірки українського шоу-бізнесу, які були невірними своїм партнерам - Олена Мозгова, Володимир Остапчук та інші.

Пішли від других половинок заради одне одного: Ольга Сумська розповіла, як закохалася у Віталія Борисюка

Ольга Сумська 5 років прожила у шлюбі з першим чоловіком Євгеном, але наступні роки свого життя присвятила Віталію Борисюку: як познайомилось подружжя?