На українців чекають зміни: свята переносяться на інші дати, а замість української в етері буде англійська

Відразу два доленосних законопроєкти зареєстровано у парламенті 28 червня. Так, президентом Володимиром Зеленським ініційовано зміну дати трьох державних свят, а ще пропонується закріплення статусу англійської мови в країні.

Відразу два доленосних законопроєкти зареєстровано у парламенті 28 червня. Так, президентом Володимиром Зеленським ініційовано зміну дати трьох державних свят, а ще пропонується закріплення статусу англійської мови в країні.

Святкові дні

У зв’язку з переходом української церкви на новоюліанський календар виникла необхідність змістити на 2 тижні й деякі державні свята.

Услід за церковним має змінитися й світський календар свят

Зокрема, народним обранцям пропонується проголосувати законопроєкт №9431 й узаконити такі дати відзначання свят:

  • 25 грудня – Різдво Христове (раніше 7 січня);
  • 15 липня – День Української Державності (28 липня);
  • 1 жовтня – День захисників і захисниць України (14 жовтня).

Англійська мова

Законопроєктом №9432 депутатам пропонується проголосувати за закон “Про застосування англійської мови в Україні”. В документі визначаються категорії посад, на які претенденти мають обов’язково мати навички англійської мови, а ще регулюється застосування цієї мови в органах державної влади.

Поданий президентом законопроєкт має розглянути Верховна Рада

Та якщо у випадку зі святами все виглядає доволі логічно, то з законом про мову виникло чимало питань. Так, уважно вивчивши текст законопроєкту, юрист-міжнародник Андрій Смолій зробив кілька слушних зауважень. На його думку, впровадження англійської мови в Україні відбуватиметься внаслідок витіснення української.

Звісно, нічого поганого в тому, що українці знатимуть англійську, немає, але деякі норми викликають занепокоєння. Якщо документ приймуть у нинішньому вигляді, то в кінотеатрах фільми демонструватимуть англійською мовою з українськими субтитрами, а український дубляж опиниться під забороною. Те ж саме з телебаченням. Українську дозволено замінювати англійською, хоча державна ще й сама по собі не зовсім утвердилася в ефірі. Виходить, що з 2027 року в українців відберуть право дивитися фільми та телепрограми рідною мовою.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?