Студенти-історики у Володимирі докопалися до зображення герба міста: знахідці щонайменше 500 років

Студентам-історикам на Волині неабияк поталанило. Їм вдалося докопатися до стилізованого герба міста Володимир, якому щонайменше пів тисячі років.

Студентам-історикам на Волині неабияк поталанило. Їм вдалося докопатися до стилізованого герба міста Володимир, якому щонайменше пів тисячі років.

Студенти Волинського університету обстежують ділянки на предмет археології перед закладанням труб. Мета – дослідити історичну спадщину, яка може безслідно зникнути внаслідок монтажних та будівельних робіт.

Знайдений стародавній герб Володимира

Цього разу під час розкопок побачили залишки будівлі. Напевно, це колись була міська магістратура або житло чиновника. Перед очима дослідників постав шматок кахельної печі, прикрашений титулатурою міського герба. Орієнтовно знахідка належить до XVI століття і мало чим відрізняється від сучасного гербу Володимира. Тож тепер її будуть вивчати компетентні люди, а потім до роботи візьмуться реставратори.

Між тим молоді ентузіасти продовжили копати. Їх здобиччю стали вже три герби міста, а ще керамічна фігурка вершника. Жителям Володимира є чим гордитися. Адже герб їхнього міста дуже давній. Він присутній на листі 1324 року, який адресувався у німецьке місто Штральзунд.

Що символізує тризуб

В Україні гербом є тризуб. Це був знак Рюриковичей на Русі. Деякі вчені схиляються до думки, що його використовували й раніше. Немає остаточної версії й щодо зображення на українському гербі.

Так змінювалися тризуби під час правління Рюриковичів

Володимир Січинський зробив ґрунтовне дослідження тризуба і виклав ряд версій, щодо значення малюнка. Це може бути й голуб, й трисвічник, і якір, і верхівка булави, і головний убір київських князів тощо. Хай там як, ми з вами чудово розуміємо, що то букви, які складають слово ВОЛЯ.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?