Українці взялися оцифровувати історичний спадок: побачити онлайн можна Острозьку Біблію, Софію Київську тощо

У той час росіяни всіма силами намагаються знищити будь-які згадки про українську ідентичність, нескорений народ докладає чимало сил до збереження історичної спадщини. Зокрема, відбувається цифровізація важливих пам'яток.

У той час росіяни всіма силами намагаються знищити будь-які згадки про українську ідентичність, нескорений народ докладає чимало сил до збереження історичної спадщини. Зокрема, відбувається цифровізація важливих пам’яток.

Острозька Біблія

Усього Острозьких Біблій у 1580-1581 роках було видано близько 2 тисяч. На сьогодні збереглося цих унікальних кириличних стародрукованих видань на 1296 сторінок 350 штук. У Рівненському історико-культурному заповіднику “Острозький замок” свій примірник зацифрували.

Острозька Біблія

Тепер кожен охочий може познайомитися онлайн із результатом праці друкаря Івана Федорова. На сайті заповідника присутня зацифрована копія книги. Перший наклад біблії побачив світ у липні 1580 року. За рік у серпні видали ще один тираж із виправленими помилками.

Софія Київська

Кияни не відстають від рівнян і вдаються до унікальних методик зацифрування. Застосувавши лазерне сканування, вдалося отримати точний опис рідкісної архітектурної пам’ятки.

Софія Київська

Працівники Національного заповідника побоюються, що внаслідок ворожих ракетних атак росіян, Софіївський собор може зазнати руйнування, як це вже було під час Другої Світової війни. Тому торік у грудні було вирішено диджиталізувати екстер’єр та інтер’єр видатної історичної пам’ятки зі створенням 2D планів та 3D моделей.

Інші історичні об’єкти

Андріївська церква

Окрім Софії, у столиці заразом зацифрувати й інші важливі об’єкти. До списку увійшло 15 культурних старовинних пам’яток. Тут і Андріївська церква, і Кий, що заснував Київ, і магічні звірятка Марії Примаченко, й будівлі та постаті часів Київської Русі. Відвідавши сайт “Київ цифровий”, можна зчитати QR-коди або просканувати їх просто з історичних об’єктів.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?