Уперше в Україні 16-річна дівчина змінила по батькові на по матері: що спонукало юнку до кардинальних дій

На Київщині стався унікальний випадок, коли 16-річна юнка відмовилася від по батькові й записала в паспорт по матері. Тож тепер вона стала Станіславою Лесіївною.

На Київщині стався унікальний випадок, коли 16-річна юнка відмовилася від по батькові й записала в паспорт по матері. Тож тепер вона стала Станіславою Лесіївною.

Новиною у ФБ поділилася сама мама Леся Литвиненко, яка заснувала проєкт “Всеосвіта”. Жінка висловила припущення, що її донечка взяла собі материнське ім’я замість батькового перша в Україні. При цьому прізвище дівчина залишила татове – Литвиненко. Ім’я теж змінила й стала Станіславою. Саме так матуся хотіла назвати доню під час народження.

Дівчина змінила паспортні дані

Мама, попри гордість за гарне виховання донечки, не зовсім підтримала її у подібних змінах, оскільки вважає, що в людини має бути по батькові, а не “по мамкові”. Напевно, Стася глибоко поважає маму за все, що вона для неї зробила, і таким чином вирішила віддячити.

Пані Леся не розділяє феміністичних поглядів доньки. Їй подобається бути залежною від чоловіка і покласти на його плечі більшу частину турбот. З татом доньки такої родини не вийшло. Але нині вона заміжня вдруге, і партнер повністю влаштовує її своєю силою та інтелектом. Стасі стосунки мами з цим чоловіком здаються взірцем щирих почуттів й належної підтримки. Вітчим, на відміну від Лесі, підтримав падчерку в її бажанні змінити паспортні дані.

Що говорить законодавство

Людина, що досягла 16-річного віку, може змінити по батькові. Зробити це дозволяється і з 14 років, але у такому разі потрібна згода одного з батьків. Органи юстиції дають дозвіл на зміни в документі за наявності вагомих причин.

Хто має право змінювати по батькові

Це можливо, якщо відомості про батька у свідоцтво про народження внесені зі слів матері. А ще коли один із батьків помер, пропав безвісти, визнаний недієздатним чи його позбавили батьківських прав.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?