Татуся-аліментника оштрафують, ще й не дозволять відвідувати закордон: інші обмеження для злісних ухилянтів

Жоден катаклізм не здатен припинити обов'язок батька чи матір турбуватися про своїх нащадків. Навіть під час бойових дій особи мають сплачувати аліменти на дітей регулярно. Якщо цього не відбувається, ухилянтам нараховують не лише борг із виплат, але й накладають штрафні санкції.

Жоден катаклізм не здатен припинити обов’язок батька чи матір турбуватися про своїх нащадків. Навіть під час бойових дій особи мають сплачувати аліменти на дітей регулярно. Якщо цього не відбувається, ухилянтам нараховують не лише борг із виплат, але й накладають штрафні санкції.

Аліменти слід сплачувати за будь-яких обставин

Як пояснили у Мін’юсті, батьки мають утримувати дітей до настання повноліття. Сума виплат вираховується залежно від заробітку чи фактичного доходу батька. При цьому неважливо, де заробляє чоловік, – в Україні чи за кордоном.

Якщо особа не працює, вона все одно має передавати гроші своєму сину чи доньці щомісяця. Просто безробітному нарахування роблять, зважаючи на середню заробітну плату в даній галузі у конкретно взятому регіоні. З допомоги по безробіттю, яку чоловік отримує у центрі зайнятості, аліменти теж стягуються.

У разі заборгованості на аліментника накладаються штрафи й обмеження

Якщо аліментник тимчасово втрачає непрацездатність, має інвалідність з дитинства, має каліцтво чи інші ушкодження здоров’я, можна звертатися до органів державного соціального страхування, щоб отримати допомогу з бюджету.

Як держава бореться з аліментниками-ухилянтами

Якщо людина накопичила чималий борг із виплати аліментів, на неї може очікувати будь-який вид відповідальності:

  • цивільний;
  • адміністративний;
  • кримінальний.

До заборгованості з аліментів при цьому додається ще й штраф, сума якого визначається, виходячи з терміну заборгованості:

  • 1 рік – 20%;
  • 2 роки – 30%;
  • 3 роки й більше – 50%.

Щойно борг із виплати аліментів сягне 4 місяців, державний виконавець має право встановлювати певні тимчасові обмеження для боржника. Зокрема, на виїзд за межі країни, керування транспортним засобом, володіння мисливською зброєю. Щойно людина закриє всі борги з аліментів, ці обмеження скасовуються.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?