Татуся-аліментника оштрафують, ще й не дозволять відвідувати закордон: інші обмеження для злісних ухилянтів

Жоден катаклізм не здатен припинити обов'язок батька чи матір турбуватися про своїх нащадків. Навіть під час бойових дій особи мають сплачувати аліменти на дітей регулярно. Якщо цього не відбувається, ухилянтам нараховують не лише борг із виплат, але й накладають штрафні санкції.

Жоден катаклізм не здатен припинити обов’язок батька чи матір турбуватися про своїх нащадків. Навіть під час бойових дій особи мають сплачувати аліменти на дітей регулярно. Якщо цього не відбувається, ухилянтам нараховують не лише борг із виплат, але й накладають штрафні санкції.

Аліменти слід сплачувати за будь-яких обставин

Як пояснили у Мін’юсті, батьки мають утримувати дітей до настання повноліття. Сума виплат вираховується залежно від заробітку чи фактичного доходу батька. При цьому неважливо, де заробляє чоловік, – в Україні чи за кордоном.

Якщо особа не працює, вона все одно має передавати гроші своєму сину чи доньці щомісяця. Просто безробітному нарахування роблять, зважаючи на середню заробітну плату в даній галузі у конкретно взятому регіоні. З допомоги по безробіттю, яку чоловік отримує у центрі зайнятості, аліменти теж стягуються.

У разі заборгованості на аліментника накладаються штрафи й обмеження

Якщо аліментник тимчасово втрачає непрацездатність, має інвалідність з дитинства, має каліцтво чи інші ушкодження здоров’я, можна звертатися до органів державного соціального страхування, щоб отримати допомогу з бюджету.

Як держава бореться з аліментниками-ухилянтами

Якщо людина накопичила чималий борг із виплати аліментів, на неї може очікувати будь-який вид відповідальності:

  • цивільний;
  • адміністративний;
  • кримінальний.

До заборгованості з аліментів при цьому додається ще й штраф, сума якого визначається, виходячи з терміну заборгованості:

  • 1 рік – 20%;
  • 2 роки – 30%;
  • 3 роки й більше – 50%.

Щойно борг із виплати аліментів сягне 4 місяців, державний виконавець має право встановлювати певні тимчасові обмеження для боржника. Зокрема, на виїзд за межі країни, керування транспортним засобом, володіння мисливською зброєю. Щойно людина закриє всі борги з аліментів, ці обмеження скасовуються.

Нові статті

Схожі статті

Соковиті і смачненькі квашені помідори за бабусиним рецептом – від такої закуски за вуха не відтягнеш

Квашені помідори — одна з найулюбленіших зимових закусок, якою варто запасатися вже зараз. Помідори можна брати будь-якого сорту. Головна умова – дотримуватися наданої рецептури.

43-річний Потап спародіював 51-річного Винника: показав бур’янець на балконі і назвав точну дату повернення

43-річний український музикант Потап, якого зараз називають втікачем – вирішив спробувати себе в новому амплуа. Він показав пародію на Олега Винника. Дивіться відео з Потапового балкону.

Вже з 1 жовтня: тарифи на Інтернет в Україні можуть стрімко злетіти вгору. На скільки підвищать ціни і чому?

Вже з 1 жовтня 2024 року українські провайдери Інтернету можуть підвищити тарифи на свої послуги втричі. З чим повʼязане суттєве подорожчання послуги? Деталі розповість "Один Факт".

Сказала “так”: 34-річна Ольга Харлан оголосила про найважливіше рішення в житті — Білодід її привітала

Українська чемпіонка Олімпійських ігор-2024 Ольга Харлан повідомила важливу новину. Дівчина прийняла пропозицію руки та серця від свого коханого хлопця, італійського спортсмена Луїджи Самеле.