Прем’єра фільму “Юрик” про Маріуполь викликала скандал: кожен має переглянути сам, щоб зробити висновки

Починаючи з 2022 року було відзнято декілька фільмів про страшні події у Маріуполі. Та, напевно, найбільший скандал викликала заснована на реальних подіях стрічка "Юрик".

Починаючи з 2022 року було відзнято декілька фільмів про страшні події у Маріуполі. Та, напевно, найбільший скандал викликала заснована на реальних подіях стрічка “Юрик”.

Прем’єра драми відбулася 24 серпня на каналі СТБ. Після цього її змогли переглянути користувачі на Ютубі. Реакція на “Юрика” вийшла несподіваною. На творців фільму обрушилася суцільна критика про невідповідність показаного з наявною реальністю.

Хасан, що став прототипом Юрика

В основу сюжету поклали історію реального хлопчика на ім’я Хасан. У березні 2022 року підліток самотужки дістався із Запоріжжя до Словаччини. Мама не могла поїхати з сином, оскільки доглядала бабусю. А дитині на руці написала номер телефону близьких родичів, що перебували за кордоном.

Не треба бути маріупольцем, щоб зрозуміти, що у фільмі багато невідповідностей. Родина з трьох людей займає окремий підвал під багатоповерхівкою, в якому є світло. А ще мама Юрика вряди-годи може додзвонитися до естонських родичів, щоб сповістити про виїзд 11-річного сина з блокадного Марика на велику Україну й домовляється, що вони зустрінуть дитину на польському кордоні.

Очевидці кажуть, що ніякого гуманітарного коридору не було, й OSCE не посилало за людьми автобуси. Та й евакуаційний потяг, в якому можна зайняти цілу поличку, щоб лягти, теж виглядає у тій ситуації доволі нереально.

Маріупольці, яким довелося пережити весь той жах, напевно, можуть додати ще купу значущих деталей, які не зможуть забути ніколи, доки житимуть. Тож Мінкульт засипали скаргами з вимогою прибрати титр “Засновано на реальних подіях”. А РНБО має розібратися, чи не загрожує стрічка нацбезпеці країни.

Та хай там як, ніхто не стане заперечувати, що “Юрик” бере за душу й тримає в напрузі глядачів до самого фіналу. Сльози під час перегляду самі котяться з очей. Напевно, в цьому й полягає сила мистецтва – змусити співпереживати й дати життєстверджувальний посил. Вимагати ж від художньої стрічки відтворення фактів з документальною відповідністю видається трішки некоректним. З таким підходом можна до будь-якого кінематографічного творіння прискіпатися – було б лише бажання.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?