Українці вперше відзначають Різдво Пресвятої Богородиці за новим календарем 8 вересня: як себе поводити

Свято Різдва Пресвятої Богородиці відкриває церковний рік після нового року. За григоріанським календарем його відзначали 21 вересня. Та тепер українська церква перейшла на новоюліанський календар. Тож дата змістилася на 8 вересня.

Мешканці Єрусалима Анна та Іоаким благали Господа дати їм дітей. Навіть пообіцяли Богу, що віддадуть дитину йому. Одного разу до набожних людей з’явився Янгол, сповістивши про скору появу донечку. І справді невдовзі на світ з’явилася Богородиця Діва Марія, яка надалі стала матір’ю Ісуса Христа. Дівчинка зростала при храмі.

Різдво Пресвятої Богородиці

Нині будинок, де народилася Марія, перебуває в Мусульманському кварталі Старого міста. Щоправда, православні й католики вказують різні місця поблизу Левових воріт на відстані 70 метрів. Перші певні, що пологи відбулися там, де нині розташований монастир святої Анни. Під церквою залишилася печера, що колись була будинком дідуся та бабусі Ісуса. Католики ж наголошують, що базиліка святої Анни біля Віфезди і є потаємним місцем. А підземні приміщення є й під нею.

Народні традиції

  1. Українці відсьогодні починали засилати сватів, а весілля гуляли вже після Покрови.
  2. Бджолярі утеплювали вулики.
  3. Селяни стригли овець.
  4. Жінки, що мріяли мати дітей, у цей день накривали на стіл і запрошували багато гостей.

Що не можна робити на Другу Пречисту

  1. Бажано утриматися від важкої роботи.
  2. Треба стримувати гнів і не виливати його на близьких.
  3. Не вживати тваринну їжу.

Народні прикмети

У день Різдва Богородиці можете уважно поглянути довкола. Погода, яка є сьогодні, буде переважати протягом осені. Якщо пролітає багато павутини, значить, триматимуться теплі дні. А от низький політ перелітних птахів свідчить про швидке похолодання. Уранці та ввечері сонце яскраво-червоне? Очікуйте дощу і сильного вітру.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?