Календар церковних свят на 10 жовтня: українці вшановують пам’ять Євлампія та Євлампії. Прикмети цього дня

10 жовтня — день пам'яті Євлампія та Євлампії. Головні прикмети, заборони та традиції цього дня. Чому сьогодні не можна гасити вогонь та бавитися з ним?

10 жовтня православні українці відзначають день пам’яті мучеників Євлампія та Євлампії. Церковне свято присвячене рідним брату та сестрі зі стародавнього міста Нікомідії. Їх життя припало на почато IV століття, коли біля керма влади стояв Імператор Максиміліан. Одного раз він наказав засуджувати на страту всіх християнин своєї Імперії. Це дуже обурило одного з його підданих на ім ‘я Євлампій. Він зробив Імператору зауваження, що той замість ворогів б’є своїх.

Ікона Євлампія та Євлампії
Ікона Євлампія та Євлампії

Юнака відвели на судилище, де примушували зректися християнської віри. Євлампій, звісно, відмовився. За це його почали катувати залізними прутами, а потім — поклали на розпечений одр із заліза.

Євлампій несподівано захотів відвідати язичницький храм. Його кати вже зраділи, що змогли зламати християнський дух цього юнака. Але ж, опинившись в капищі Марса, хлопець гучно промовив:

— Іменем Господа Іісуса Христа наказую тобі, ідол німий та бездушний, пади на землю та обернися на порох!

І сталось диво! Ідол гучно грюкнувсь на підлогу, що дуже здивувало народ. Євлампія знов підвергли тортурам, а його сестра Євлампія вийшла до суддів та теж об’явила себе християнкою. Катування чекало і на неї. Після багато численних знущань брата з сестрою вкинули у піч, але… Бог врятував мучеників від пекельного вогню.
Євлампій потім був обезголовлений, а його сестра Євлампія відійшла в засвіти від душевного та фізичного болю.

Прикмети 10 жовтня

Вважається, що в цей день можна погадати, якою буде весна. Для цього достатньо поглянути на верхівки верби. Якщо листячко на них ще зелене — весна в наступному році прийде рано.

Прикмети 10 жовтня: Верба зелена - весна рання
Прикмети 10 жовтня: Верба зелена – весна рання

Ще одна прикмета 10 жовтня пов’язана з вогнем. Кажуть, що сьогодні до нього не можна ставитись погано і тим паче — гасити! Ділитися вогником з кимось теж не можна, бо це забере з дому щастя. Жінкам не варто носити дорогоцінні прикраси, бо вважається, що вони можуть притягнути злих духів.

10 жовтня подивіться, яка погода на вулиці. Якщо йде дощ — снігу до листопаду точно не буде!

Заморозки у цей день — вірний символ того, що холоди протримаються ще 4 тижні.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?