Відвідуємо пам’ятні місця, де жив і творив І.Карпенко-Карий: Хутір Надія, Арсенівка, Кропивницький тощо

На Кіровоградщині існує 5 місць, тісно пов'язаних з життєдіяльністю драматурга та актора Івана Карпенка-Карого. Це Хутір Надія, Арсенівка, Мала Виска, Бобринець, Кропивницький.

Іван Карпенко-Карий був причетним до засновників “театру корифеїв”. Переважна частина життя видатного чоловіка минула в Кіровоградській області, яка на той час входила до Херсонської губернії. Туристи можуть відвідати аж п’ять місць, тісно пов’язаних з життям митця.

Арсенівка

Місце народження Карпенка-Карого

Саме в цьому селі, де тато управляв поміщицьким маєтком, народився Іван Тобілевич у 1845 році. Тут він провів перші 10 років свого життя. На місці, де колись була хата його родини, встановлено монумент. А в панському маєтку нині функціонує музей.

Мала Виска та Бобринець

На жаль, цей будинок у Малій Висці не зберігся

У Бобринці Іван навчався у повітовому училищі, а в Малій Висці працював, обіймаючи посаду станового пристава. На жаль, цей будинок не дожив на наших днів. Згодом він знову повернувся до Бобринця, де влаштувався в ратушу.

Пізніше ходив на роботу до повітового суду. Саме тут Тобілевич познайомився з Марком Кропивницьким. У місті є чимало туристичних локацій, пов’язаних із життям цих фундаторів українського театру.

Єлисаветград (нині Кропивницький)

На сайті музею можна дізнатися багато цікавого про Карпенка-Карого

У будинку Тобілевичів нині працює літературно-меморіальний музей Івана Карпенка-Карого. Щоправда, садиба тоді складала близько гектара. Нині площа значно скромніша.

Хутір Надія

На Хуторі Надія щороку проводиться театральний фестиваль Вересневі самоцвіти

Тут Іван Тобілевич поселився по поверненні з заслання. Названо садибу зі ставком у вигляді підкови на честь першої дружини драматурга Надії Тарковської. На території два будинки – старий і новий. В останньому працює музейна експозиція. Довкола купа дубів, висаджених видатними людьми в різні роки. На кладовищі збереглися могили самого Карпенка-Карого та його рідних.

Нові статті

Схожі статті

Він не зміг бути з нею до кінця свого життя – як виглядає екс-дружина Миколи Тищенка, з якою були 7 років

Здавалося, що шлюб Миколи Тищенка та Алли Барановської сповнений любові і гармонії, але все це була лише ідеальна картинка - як виглядає колишня обраниця екс-телеведучого, яка народила йому сина.

Холостяк, як знають всі: 74-річний Михайло Поплавський не завжди був самотнім – хто були його жінки

Михайло Поплавський завидний холостяк, але так було не завжди - що відомо про бурхливе особисте життя співочого ректора, який двічі був одружений.

Маркетологи від Бога: в Україні продають щасливе ліжко для тих, хто й досі шукає діточок в капусті

Українські продавці виходять на новий рівень і створюють унікальні оголошення. Вони відразу привертають увагу своєю неабиякою креативністю. Наприклад ось це – про чарівне ліжко.

“Повільніше, пане господарю”: вчені розповіли власникам собак, як правильно спілкуватись із песиком

Нещодавно вчені оприлюднили результати дослідження, метою якого було дізнатись особливості комунікації людей та собак. Як же господарю спілкуватись із песиком, щоб він його розумів краще?