Відвідуємо пам’ятні місця, де жив і творив І.Карпенко-Карий: Хутір Надія, Арсенівка, Кропивницький тощо

На Кіровоградщині існує 5 місць, тісно пов'язаних з життєдіяльністю драматурга та актора Івана Карпенка-Карого. Це Хутір Надія, Арсенівка, Мала Виска, Бобринець, Кропивницький.

Іван Карпенко-Карий був причетним до засновників “театру корифеїв”. Переважна частина життя видатного чоловіка минула в Кіровоградській області, яка на той час входила до Херсонської губернії. Туристи можуть відвідати аж п’ять місць, тісно пов’язаних з життям митця.

Арсенівка

Місце народження Карпенка-Карого

Саме в цьому селі, де тато управляв поміщицьким маєтком, народився Іван Тобілевич у 1845 році. Тут він провів перші 10 років свого життя. На місці, де колись була хата його родини, встановлено монумент. А в панському маєтку нині функціонує музей.

Мала Виска та Бобринець

На жаль, цей будинок у Малій Висці не зберігся

У Бобринці Іван навчався у повітовому училищі, а в Малій Висці працював, обіймаючи посаду станового пристава. На жаль, цей будинок не дожив на наших днів. Згодом він знову повернувся до Бобринця, де влаштувався в ратушу.

Пізніше ходив на роботу до повітового суду. Саме тут Тобілевич познайомився з Марком Кропивницьким. У місті є чимало туристичних локацій, пов’язаних із життям цих фундаторів українського театру.

Єлисаветград (нині Кропивницький)

На сайті музею можна дізнатися багато цікавого про Карпенка-Карого

У будинку Тобілевичів нині працює літературно-меморіальний музей Івана Карпенка-Карого. Щоправда, садиба тоді складала близько гектара. Нині площа значно скромніша.

Хутір Надія

На Хуторі Надія щороку проводиться театральний фестиваль Вересневі самоцвіти

Тут Іван Тобілевич поселився по поверненні з заслання. Названо садибу зі ставком у вигляді підкови на честь першої дружини драматурга Надії Тарковської. На території два будинки – старий і новий. В останньому працює музейна експозиція. Довкола купа дубів, висаджених видатними людьми в різні роки. На кладовищі збереглися могили самого Карпенка-Карого та його рідних.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?