Українська стрічка побореться за “Оскар 2024”: київський оскарівський комітет був одностайним у рішенні

Український оскарівський комітет визначився з кандидатурою на "Оскар 2024". Серед 5 стрічок було обрано одну – фільм "20 днів у Маріуполі", який зняли журналісти, що перебували в епіцентрі подій.

Перші дні вторгнення журналіст Мстислав Чернов провів у Маріуполі, рятуючись сам та допомагаючи колегам з Associated Press. Тож серед документальних кадрів можна побачити й розбомблений пологовий будинок, й інші жахливі документальні свідчення.

Тепер документальна стрічка побореться за престижну статуетку в категорії “Найкращий міжнародний повнометражний фільм”. Такого рішення дійшов УОК під головуванням режисера Валентина Васяновича, автора фільму “Атландита”.

Фільм про Маріуполь висунули на Оскар

“20 днів у Маріуполі” вже демонстрували в Америці в рамках фестивалю незалежного кіно Sundance 2023. Робота українських кінематографістів отримала приз глядацьких симпатій.

Такого ж призу документалка досягла й на українському кінофестивалі Docudays UA. Окрім цього, стрічку визнали найкращим фільмом національного конкурсу. В український прокат “20 днів у Маріуполі” запустили цьогоріч 31 серпня. В деяких кінотеатрах покази тривають і досі.

Фільм про Маріуполь висунули на Оскар

На різних платформах документальний фільм Мстислава Чернова отримав нечувано високі оцінки. Зокрема, на Rotten Tomatoes 100-відсотковий рейтинг укупі з відзнакою “Сертифікована свіжість”. Глядачі IMDb оцінили стрічку у 8,5 бала з можливих 10-ти. Metacritic віддав 83 бали, позначивши кіно Must See (всезагальне визнання).

Фільм про Маріуполь висунули на Оскар

Борня за вихід у переможці була непростою. Довелося здолати такі потужні кінороботи як “Залізні метелики”, “Памфір”, “Терикони”, “ШТТЛ”. Будемо сподіватися, що високе журі “Оскару” гідно оцінить український документальний фільм й наділить заповітною статуеткою.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?