Вивчаємо українську: лише один правильний варіант перекладу слова форточка. І це не “фіртка”

"Форточка" — щось на суржику. Насправді, ця деталь старого дерев'яного вікна в українській мові називається зовсім по-іншому. Хочете дізнатись, як? Читайте правильний переклад слова у цьому матеріалі

Співуча українська мова має чимало цікавих слів, про значення яких деякі з вас навіть не здогадуються. Мереживо, фіранка, пательня, вирій, горнятко, галявина і, звісно, паляниця з полуницею — це лише малесенька частинка великого українського словника. А ось форточка в цьому великому списку відсутня.

Український словник: форточка
Український словник: форточка

Незважаючи на те, що багато українців вживають у побуті слово “форточка” — в нашій рідній мові його немає. А таке ось вживання називається не інакше, як суржиком. Форточку навіть занесли в словник українського суржика. І тому, якщо ви прагнете розмовляти на чистій українській мові — про це слово краще забути взагалі. Бо справжні українці називають цю деталь у віконці зовсім по-іншому: кватирка (практично, як квартирка, але трошки менше за площею).
Якщо зазирнути в словник, то він дає декілька роз’яснень по слову “кватирка”. І одне з них — це шибка у віконці, що вставлена в раму і призначена для провітрювання приміщення.
Звідкіля ж в українській мові взялося слово “форточка”, яке часто використовують замість правильного “кватирка”? Якщо звернутися до етимологічного словника українських слів, то тут можна знайти наступне роз’яснення: “Хвіртка — невеликі вхідні двері в тину або у воротах”.

Кватирка.. Картина Наталлі Леонової. Бумага, пастель
Кватирка. Картина Наталлі Леонової. Бумага, пастель

Також є припущення, що слово походить від латинського “porta” — ворота або двері. Деякі лінгвісти вважають, що слово запозичене з німецької мови, можливо навіть через посередництво з польскою. Інші фонетичні варіанти цього слова — фіртка, фіртчина, форта, фірточка, хворточка.
Але самий правильний та український — це, звісно, “квартирка”. Так що, записуйте його в свій словник української і запам’ятовуйте, щоб потім не плутати, як плутають на русі запашну паляницю з солоденькою полуницею.

Нові статті

Схожі статті

Соковиті і смачненькі квашені помідори за бабусиним рецептом – від такої закуски за вуха не відтягнеш

Квашені помідори — одна з найулюбленіших зимових закусок, якою варто запасатися вже зараз. Помідори можна брати будь-якого сорту. Головна умова – дотримуватися наданої рецептури.

43-річний Потап спародіював 51-річного Винника: показав бур’янець на балконі і назвав точну дату повернення

43-річний український музикант Потап, якого зараз називають втікачем – вирішив спробувати себе в новому амплуа. Він показав пародію на Олега Винника. Дивіться відео з Потапового балкону.

Вже з 1 жовтня: тарифи на Інтернет в Україні можуть стрімко злетіти вгору. На скільки підвищать ціни і чому?

Вже з 1 жовтня 2024 року українські провайдери Інтернету можуть підвищити тарифи на свої послуги втричі. З чим повʼязане суттєве подорожчання послуги? Деталі розповість "Один Факт".

Сказала “так”: 34-річна Ольга Харлан оголосила про найважливіше рішення в житті — Білодід її привітала

Українська чемпіонка Олімпійських ігор-2024 Ольга Харлан повідомила важливу новину. Дівчина прийняла пропозицію руки та серця від свого коханого хлопця, італійського спортсмена Луїджи Самеле.