Вивчаємо українську: лише один правильний варіант перекладу слова форточка. І це не “фіртка”

"Форточка" — щось на суржику. Насправді, ця деталь старого дерев'яного вікна в українській мові називається зовсім по-іншому. Хочете дізнатись, як? Читайте правильний переклад слова у цьому матеріалі

Співуча українська мова має чимало цікавих слів, про значення яких деякі з вас навіть не здогадуються. Мереживо, фіранка, пательня, вирій, горнятко, галявина і, звісно, паляниця з полуницею — це лише малесенька частинка великого українського словника. А ось форточка в цьому великому списку відсутня.

Український словник: форточка
Український словник: форточка

Незважаючи на те, що багато українців вживають у побуті слово “форточка” — в нашій рідній мові його немає. А таке ось вживання називається не інакше, як суржиком. Форточку навіть занесли в словник українського суржика. І тому, якщо ви прагнете розмовляти на чистій українській мові — про це слово краще забути взагалі. Бо справжні українці називають цю деталь у віконці зовсім по-іншому: кватирка (практично, як квартирка, але трошки менше за площею).
Якщо зазирнути в словник, то він дає декілька роз’яснень по слову “кватирка”. І одне з них — це шибка у віконці, що вставлена в раму і призначена для провітрювання приміщення.
Звідкіля ж в українській мові взялося слово “форточка”, яке часто використовують замість правильного “кватирка”? Якщо звернутися до етимологічного словника українських слів, то тут можна знайти наступне роз’яснення: “Хвіртка — невеликі вхідні двері в тину або у воротах”.

Кватирка.. Картина Наталлі Леонової. Бумага, пастель
Кватирка. Картина Наталлі Леонової. Бумага, пастель

Також є припущення, що слово походить від латинського “porta” — ворота або двері. Деякі лінгвісти вважають, що слово запозичене з німецької мови, можливо навіть через посередництво з польскою. Інші фонетичні варіанти цього слова — фіртка, фіртчина, форта, фірточка, хворточка.
Але самий правильний та український — це, звісно, “квартирка”. Так що, записуйте його в свій словник української і запам’ятовуйте, щоб потім не плутати, як плутають на русі запашну паляницю з солоденькою полуницею.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?