Яке свято в церковному календарі 13 листопада: чого сьогодні краще не робити, щоб щастя дитині вберегти?

Понеділок, 13 листопада — в новоюліанському церковному календарі день пам'яті святителя Івана Златоуста. Традиції цього дня. Хто сьогодні святкує Іменини? Прикмети і талісман дня

В понеділок, 13 листопада — християни православної української церкви згадують Івана Златоуста. Це — 317-й день року. До кінця 2023-го залишається 48 днів.

13 листопада: день Івана Златоуста
13 листопада: день Івана Златоуста

Іоан Златоуст зцілював людські душі, читав проповіді та був учителем. Саме він стояв у витоків Константинопольского патріархату і був одним з тих, хто його створив.
Іоан Златоуст вважався видатним проповідником християнства. Народився святий в Антіохії десь у 347 році. Його родина належала до християнської віри. Батька в Іоана не стало, коли хлопчик був ще маленьким. Мати Анфуса виховувала його разом з братом самотужки.

В Антіохії Іван добре навчався, отримав гарну освіту, детально вивчав філософію та риторику. Наставником святителя був ритор Лібаній. Він називав Івана найкращим учнем.
В 367 році Іоан Златоуст був похрещений, а його хресним став Мелетій Антіохійський. Під його ж керівництвом Іван займався богослов’ям. Коли матір святителя відійшла у засвіти — він повністю присвятив своє життя Богу. Іоан прийняв чернецтво і понад 4 роки провів у пустелі. Займався практиками аскетизму, писав твори про життя в чернецтві.

Після повернення в Антіохію в 381 році Іоан був присвячений в диякони. В 386 році його обрали пресвітером. Красномовні проповіді Іоана Златоуста дозволили йому отримати прихильність та велику славу серед народу. Іоан призивав людей любити ближнього та бути доброчинними.

В 398 році Івана обрали архієпископом у Константинополі. Обійнявши цю посаду — він продовжив проповідувати, проводив реформи церковного життя. А ще Іоан Златоуст займався благодійницькою діяльністю, засновував госпіталі, притулки для бідняків.
Іоан Златоуст завжди виступав за єдність церкви та православну віру. Але за це його багато переслідували ті, хто обурювався його діями і словами.

Іван неодноразово вдавався до критики дій імператорського двору. Особливо діставалось від нього імператриці Євдоксії. В подальшому його звинуватили в богохульстві і порушенні церковних канонів. Двічі Івана виганяли з кафедри, але він все одно повертався, бо того потребував народ.

Помер Іван Златоуст 14 вересня 407 року, у далекому вигнанні.

Народні традиції і прикмети 13 листопада

Якщо на небі сильно мерехтять зорі - це до вітряної і снігової погоди
Якщо на небі сильно мерехтять зорі – це до вітряної і снігової погоди

На 13 листопада існує декілька прикмет:

  • якщо на деревах з’явився іній — наступного року врожаї будуть великими;
  • ліси дуже шумлять — це до нещастя;
  • снігова буря вирує вдень – наступної ночі можна очікувати на морози;
  • сильно мерехтять зорі на нічному небі — скоро піде великий сніг та здійметься вітер;
  • вітер вщух лише увечері — найближчими днями можна очікувати на потепління.

В цей день в давнину прийнято було тяжко працювати. Згідно давнім віруванням – важка фізична праця приносить родині щастя і велику вдачу. Зазвичай в давнину 13 листопада влаштовували добрий обід, на який запрошували всю родину. На столі обов’язково повинні були бути вареники. А ще цей день — сприятливий для лікування недугів та довгих подорожей.

Чого сьогодні краще не робити?

13 листопада краще відмовитись від лихослів’я та пліток про інших людей. Сьогодні краще нікому не віддавати речі своєї дитини та улюблені іграшки. Вважалося, що з ними можна віддати й щастя малюка.

Цього дня не варто скупитися, адже Новий Рік можна зустріти в злиднях. Не можна ображатися та сваритися з рідними.

Іменини і талісман дня

Іменини 13 листопада
Іменини 13 листопада

В понеділок, 13 листопада, Іменини святкують Герман, Антон, Манефа, Іван, Кіндрат, Никифор, Сильвестр, Леонард, Леон.

Талісман 13 листопада: берил
Талісман 13 листопада: берил

Талісманом для людей, що народились 13 листопада — є берил. Це — відомий кристал, що використовувався для виготовлення прикрас ще у давнину. Прикраси з берилу носили мешканці Стародавнього Єгипту ще в 6 тисячолітті до нашої ери.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?