Два кольори одного курячого яйця: які з них більш корисні та смачні — коричневі або білі? Дослідження

Чи насправді колір шкарлупи в яйцях впливає на їх смакові і корисні властивості? Експерти провели дослідження і з'ясували наступний факт. Знайомтесь із ним в наступній публікації

Курячі яйця споконвіку стають для людей джерелом не тільки цінного білку, але й філософських роздумів. Пам’ятаєте славетно відому загадку про те, що ж з’явилось раніше — куриця або яйце?

Яйця з коричневою шкарлупою несуть кури з темним оперенням
Яйця з коричневою шкарлупою несуть кури з темним оперенням

А ще існує розповсюджена інформація про колір яєчної шкарлупи. Нібито коричневі яєчка більш міцні, аніж білі. Та й користі в них більше. В якості головного аргументу до цієї версії використовують ціновий фактор. Ось коштує десяток коричневих яєць більше, аніж білих — то значить, вони по якості своїй кращі, і шкарлупу мають міцнішу, і колір жовтка в них — яскравіший. Чи насправді це так? Експерти провели дослідження з цього приводу і змогли, нарешті, поставити крапку в цьому питанні. Результат їх роботи — до вашої уваги.

Вчені порівняли характеристики яєць із коричневою і білою шкарлупою, щоб відшукати хоч якісь відмінності. І з’ясували наступне: колір шкарлупи майже ніяким чином не впливає на якість чи смак яєчка. Єдиною різницею між ними є наявність пігменту в оболонці та колір оперення в курочок. Біленькі яєчка несуть курки зі світлим пір’ям, а коричневі — із темним.

міцність шкарлупи залежить від раціону харчування курки
Міцність шкарлупи залежить від раціону харчування курки

Що стосується вартості, яка в коричневих яєць дещо більша – то тут все залежить від раціону харчування. Зазвичай темний колір шкарлупи мають домашні яйця, знесені курками, що гуляють на відкритій місцевості, клюють свіжу травичку та їдять якісні корми. Насичений жовто-помаранчевий жовток в яєчках з коричневою шкарлупою теж обумовлений особливостями раціону. Жовток яєчка має такий колір, якщо курка харчувалась зернятками кукурудзи і зеленою травою.

Старі курки несуть яйця з тонкою шкарлупою
Старі курки несуть яйця з тонкою шкарлупою

Від раціону курки залежить і міцність шкарлупи в яєчках, які вона несе. Крім того, на цей параметр впливає вік домашньої пташки. Молоді курочки зазвичай несуть більш міцні яйця, а в старих шкарлупа тонша.

Нові статті

Схожі статті

“Я була залежна від нього”: 35-річна Ксенія Мішина розповіла, якими були її стосунки з першим чоловіком

Ксенія Мішина має сина Платона, якого народила від свого першого коханого, але стосунки були не тривалими та вони розійшлись. Що відомо про першого чоловіка акторки?

Був тричі одружений та має 7 дітей: Дмитро Гордон розповів, як познайомився з дружиною Олесею Бацман

Дмитро Гордон тричі був одружений та має 7 дітей від різних шлюбів, але незважаючи на це він знайшов ту саму Олесю Бацман, з якою понад 12 років разом - як познайомилось подружжя?

Дивна блузка, беретик і яскравий макіяж: Андрій Данилко показав, як змінювався образ Вєрки Сердючки з 90-тих

Вєрка Сердючка здобула шалену популярність завдяки своєму комічному образу, який одразу підкорив публіку, але що змінились з часів 90-тих років?

“Напевно, настав час”: Олена Віницька зізналась, що розлучалась з чоловіком аж на 2 роки і назвала причину

Екс-учасниця жіночого тріо Олена Вінницька вперше зізналась, що мала з чоловіком Сергієм Большим кризу та розлучалась на два роки - що сталося між подружжям?