Два кольори одного курячого яйця: які з них більш корисні та смачні — коричневі або білі? Дослідження

Чи насправді колір шкарлупи в яйцях впливає на їх смакові і корисні властивості? Експерти провели дослідження і з'ясували наступний факт. Знайомтесь із ним в наступній публікації

Курячі яйця споконвіку стають для людей джерелом не тільки цінного білку, але й філософських роздумів. Пам’ятаєте славетно відому загадку про те, що ж з’явилось раніше — куриця або яйце?

Яйця з коричневою шкарлупою несуть кури з темним оперенням
Яйця з коричневою шкарлупою несуть кури з темним оперенням

А ще існує розповсюджена інформація про колір яєчної шкарлупи. Нібито коричневі яєчка більш міцні, аніж білі. Та й користі в них більше. В якості головного аргументу до цієї версії використовують ціновий фактор. Ось коштує десяток коричневих яєць більше, аніж білих — то значить, вони по якості своїй кращі, і шкарлупу мають міцнішу, і колір жовтка в них — яскравіший. Чи насправді це так? Експерти провели дослідження з цього приводу і змогли, нарешті, поставити крапку в цьому питанні. Результат їх роботи — до вашої уваги.

Вчені порівняли характеристики яєць із коричневою і білою шкарлупою, щоб відшукати хоч якісь відмінності. І з’ясували наступне: колір шкарлупи майже ніяким чином не впливає на якість чи смак яєчка. Єдиною різницею між ними є наявність пігменту в оболонці та колір оперення в курочок. Біленькі яєчка несуть курки зі світлим пір’ям, а коричневі — із темним.

міцність шкарлупи залежить від раціону харчування курки
Міцність шкарлупи залежить від раціону харчування курки

Що стосується вартості, яка в коричневих яєць дещо більша – то тут все залежить від раціону харчування. Зазвичай темний колір шкарлупи мають домашні яйця, знесені курками, що гуляють на відкритій місцевості, клюють свіжу травичку та їдять якісні корми. Насичений жовто-помаранчевий жовток в яєчках з коричневою шкарлупою теж обумовлений особливостями раціону. Жовток яєчка має такий колір, якщо курка харчувалась зернятками кукурудзи і зеленою травою.

Старі курки несуть яйця з тонкою шкарлупою
Старі курки несуть яйця з тонкою шкарлупою

Від раціону курки залежить і міцність шкарлупи в яєчках, які вона несе. Крім того, на цей параметр впливає вік домашньої пташки. Молоді курочки зазвичай несуть більш міцні яйця, а в старих шкарлупа тонша.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?