Таких ландшафтів, як біля річки Сугоклії, ви ніде не побачите: на Кіровоградщині граніти вийшли на поверхню

Кропивничани, що звикли відпочивати на березі Сугоклії поблизу гранітного кар'єру, залюбки загоряють на теплих камінчиках. Їм не втямки, що вихід гранітів на поверхню – доволі унікальне явище.

Права притока Інгулу протікає територією Кропивницького району, захоплюючи південно-східну частину обласного центру. На березі Сугоклії можна побачити прадавні граніти, які вийшли на поверхню.

Ця місцина є частиною Українського кристалічного щита, в межах якого й можна побачити це унікальне явище – гранітні брили чудернацьких форм. Вони утворилися мільйони років тому внаслідок процесів вивітрювання та денудації.

Щит є ділянкою Євразійської літосферної плити. В межах України він має близько тисячі кілометрів завдовшки та 250 км завширшки. Тож гірські породи не під землею, а просто неба можна побачити не лише на території Кіровоградщини, а й в деяких інших місцинах.

Виходи граніту на поверхню в Кропивницькому

Ситуація склалася так, що гірські породи містилися дуже близько до поверхні землі. А під впливом вітру, води, мікроорганізмів, земного тяжіння опинилися зовні. Та якщо кропивничани з правого берега полюбляють милуватися красою берегового ландшафту, то мешканці селища Соколівське, що розташоване на іншому березі, потерпають від подібного природного явища.

Виходи граніту на поверхню в Кропивницькому

Звісно, їм дошкуляють не самі скупчення гранітних пластів, а видобуток граніту в кар’єрі, що розташований буквально впритул до людських будинків. Кар’єр активно працював за часів радянської влади. По буднях після 16 години завивала сирена на кшталт тої, що нині сповіщає про повітряну тривогу, і робився підрив породи, щоб наступного дня працівникам було що вивозити.

Якийсь час кар’єр не працював, але з 2010 року знову відновив роботи. Тепер вибухи роблять раз на 3 місяці, але доволі потужні. Тож у селян з’являються тріщини на будинках, пил стоїть такий, що годі й дихати, а від шуму обладнання закладає вуха.

Нові статті

Схожі статті

Він не зміг бути з нею до кінця свого життя – як виглядає екс-дружина Миколи Тищенка, з якою були 7 років

Здавалося, що шлюб Миколи Тищенка та Алли Барановської сповнений любові і гармонії, але все це була лише ідеальна картинка - як виглядає колишня обраниця екс-телеведучого, яка народила йому сина.

Холостяк, як знають всі: 74-річний Михайло Поплавський не завжди був самотнім – хто були його жінки

Михайло Поплавський завидний холостяк, але так було не завжди - що відомо про бурхливе особисте життя співочого ректора, який двічі був одружений.

Маркетологи від Бога: в Україні продають щасливе ліжко для тих, хто й досі шукає діточок в капусті

Українські продавці виходять на новий рівень і створюють унікальні оголошення. Вони відразу привертають увагу своєю неабиякою креативністю. Наприклад ось це – про чарівне ліжко.

“Повільніше, пане господарю”: вчені розповіли власникам собак, як правильно спілкуватись із песиком

Нещодавно вчені оприлюднили результати дослідження, метою якого було дізнатись особливості комунікації людей та собак. Як же господарю спілкуватись із песиком, щоб він його розумів краще?