Таких ландшафтів, як біля річки Сугоклії, ви ніде не побачите: на Кіровоградщині граніти вийшли на поверхню

Кропивничани, що звикли відпочивати на березі Сугоклії поблизу гранітного кар'єру, залюбки загоряють на теплих камінчиках. Їм не втямки, що вихід гранітів на поверхню – доволі унікальне явище.

Права притока Інгулу протікає територією Кропивницького району, захоплюючи південно-східну частину обласного центру. На березі Сугоклії можна побачити прадавні граніти, які вийшли на поверхню.

Ця місцина є частиною Українського кристалічного щита, в межах якого й можна побачити це унікальне явище – гранітні брили чудернацьких форм. Вони утворилися мільйони років тому внаслідок процесів вивітрювання та денудації.

Щит є ділянкою Євразійської літосферної плити. В межах України він має близько тисячі кілометрів завдовшки та 250 км завширшки. Тож гірські породи не під землею, а просто неба можна побачити не лише на території Кіровоградщини, а й в деяких інших місцинах.

Виходи граніту на поверхню в Кропивницькому

Ситуація склалася так, що гірські породи містилися дуже близько до поверхні землі. А під впливом вітру, води, мікроорганізмів, земного тяжіння опинилися зовні. Та якщо кропивничани з правого берега полюбляють милуватися красою берегового ландшафту, то мешканці селища Соколівське, що розташоване на іншому березі, потерпають від подібного природного явища.

Виходи граніту на поверхню в Кропивницькому

Звісно, їм дошкуляють не самі скупчення гранітних пластів, а видобуток граніту в кар’єрі, що розташований буквально впритул до людських будинків. Кар’єр активно працював за часів радянської влади. По буднях після 16 години завивала сирена на кшталт тої, що нині сповіщає про повітряну тривогу, і робився підрив породи, щоб наступного дня працівникам було що вивозити.

Якийсь час кар’єр не працював, але з 2010 року знову відновив роботи. Тепер вибухи роблять раз на 3 місяці, але доволі потужні. Тож у селян з’являються тріщини на будинках, пил стоїть такий, що годі й дихати, а від шуму обладнання закладає вуха.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?