Починається Різдвяний Піст. Тривалість, основні етапи, що можна їсти, і хто може не поститися?

Різдвяний піст в Україні у 2023 році перенесений на нові дати після переходу церкви на Новоюліанський календар. Які він має етапи, що можна їсти наступні 40 днів та хто може не постувати? Деталі

Після переходу православної церкви на новий календар дати багатьох церковних свят та заходів змінилися. Тепер українці святкують Різдво 25 грудня – разом із європейцями, а не 7 січня — як це було раніше.

Оскільки дата різдвяних свят змінилася – Великий 40-денний піст перед Різдвом теж починається і завершується в інші дати: з 15 листопада до 24 грудня.

Різдвяний піст складається з 3-х етапів:

  • перший: 15 листопада – 6 грудня;
  • другий: 7 грудня — 18 грудня;
  • третій: 19 грудня — 24 грудня.

Кожен з них має певні обмеження щодо вживання їжі. Існує загальний список продуктів, які вірянам не можна куштувати протягом усього періоду постування. До них належать:

  • молоко та молочна продукція (сметана, сир, йогурт, вершкове масло, ряжанка, вершки);
  • м’ясо і м’ясні продукти;
  • м’ясні бульони;
  • яйця у будь-якому вигляді.

А ось що дозволяється вживати з їжі під час Різдвяного посту — залежить від етапу постування і тижня.

Етапи Різдвяного посту

Різдвяний піст: які страви можна їсти?
Різдвяний піст: які страви можна їсти

Наприклад, під час першого етапу дозволено вживати в їжу рибу та випити трохи вина — але не кожен день, а лише у вівторок, четвер, суботу і неділю. Середа з п’ятницею — сухі дні, коли в меню для постування присутні продукти, що не проходили ніякої термічної обробки (сухофрукти, горіхи, сирі овочі, мед). А ось в понеділок дозволяється їсти гарячі страви – але без додавання рослинної олії і, тим паче — вершкового масла.

Другий етап Різдвяного посту теж має певні обмеження і дозволи. Протягом тижня можна їсти продукти рослинного походження без олії, а у понеділок, вівторок та четвер до страв можна додавати трохи духмяної рослинної олії. В середу і п’ятницю — сухі дні. У суботу та неділю до раціону можна додати відварену на пару чи запечену рибу та олію.

Третій етап Різдвяного посту вважається серед християн найсуворішим. Протягом нього дозволяється їсти гарячі страви без олії лише у вівторок та четвер. Олію ж дозволено додавати до їжі лише у вихідні дні — суботу і неділю. Понеділок, середа і п’ятниця — сухі дні, коли дозволяється вживати в їжу тільки сирі фрукти і овочі, зелень, горіхи та мед.

Хто може не поститися?

Церковні служителі України кажуть, що деяким категоріям громадян дозволено не постувати під час Великого Різдвяного посту — і це не буде вважатися гріхом. В першу чергу послаблення дається тим людям, які мають певні проблеми зі здоров’ям. Якщо ж вони і планують поститися – то спочатку краще отримати консультацію сімейного лікаря.
Також пропустити Різдвяний піст можуть:

  • літні люди;
  • вагітні жінки;
  • діти віком до 12 років;
  • жінки, що нещодавно народили немовля і годують його груддю;
  • особи з важкими і невиліковними хворобами (анемія, гастрит з підвищеною кислотністю,
  • вірусний гепатит, нервові розлади, виразка шлунка в хронічній або загостреній формі, діабет, онкологічна хвороба, туберкульоз).
15 листопада почався Різдвяний піст
15 листопада почався Різдвяний піст

Піст — це лише частина великої підготовки до Різдва. Окрім обмежень в їжі слід щоденно контролювати свої думки, займатись добрими справами і щиро молитися.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?