Верховина — місце гуцулів і сироварів: ТОП-9 + один факт про перлину Карпат і улюбленицю кінематографістів

Прикарпаття – мальовничий куточок України з розкішними краєвидами, полонинами і горами, стрімкими річками і гуцульською культурою. Пропонуємо читачам познайомитись с цією місцевістю ближче

Верховина — мальовнича перлина Карпат, яка пропонує українцям чимало цікавинок. Саме тут розташувались скелі Шпиці, льодовикове озеро Марічейка, осередок гуцульської культури з його легендами, звичаями і різноманітними пам’ятками та багато інших цікавинок. Але давайте про все по порядку.

Верховина - містечко сироварів і вівчарів / Фото: Редакція Один Факт
Верховина – містечко сироварів і вівчарів / Фото: Редакція Один Факт
  1.  Верховина як осередок гуцульської культури. Верховина приманює до себе туристів своїми численними музеями. На території селища працює Музей гуцульського побуту, етнографії та музичних інструментів імені Романа Кумлика, музей магії і регіональний історико-краєзнавчий. А ще Верховина є чи не єдиним селищем Прикарпаття, де зустрічаються гуцульські речі. Тут можна побачити традиційний гуцульський одяг у вигляді запаски, кожуха та сорочки, хустки, поясу та постолів на ногах. Чоловіки в гуцульському поселенні вдягаються в сорочку, постоли, капелюх та штани. Цікаво, що більшість елементів одягу в гуцулів вишита вручну. Взимку до цих комплектів додаються ще теплі речі. Взагалі-то традиційний одяг гуцулів — яскравий, колоритний і кольоровий. А ще Верховина — це містечко сироварів. Саме тут виробляють понад 7 видів сиру, а ще — вивели новеньку породу коней під назвою “Гуцулик”.
  2.  Параджанов у домовині. На території Верховини знімали фільми “Тіні забутих предків” Сергія Параджанова. Під час зйомок одного з епізодів режисеру Параджанову навіть довелося… лягти в труну. І все задля гарної картинки, коли треба було змусити акторів масовки, якими виступили місцеві мешканці — плакати в кадрі. Трюк, в якому режисер лежить в домовині — подіяв швидко. Епізод, що до цього намагалися безуспішно відзняти протягом цілого тижня — зробили всього лише за кілька хвилин.
  3.  Сім карпатських чудес у Верховині. Верховина — це селище міського типу, поряд з яким зосереджено чимало цікавих місць і краєвидів. До переліку цікавинок, які навіть включають до своїх турів екскурсоводи, належать льодовикове озеро Марічейка, обсерваторія на горі Піп Іван, Церква Різдва Богородиці, скелі Угорського урочища, Писаний камінь і мальовничі скелі Шпиці.
  4.  Центр кінематографії. Верховина цікава не тільки звичайним туристам, але й кінематографістам. Свого часу це мальовниче село облюбували українські літератори, а трохи пізніше режисер зі світовим ім’ям Сергій Параджанов знімав на околицях Верховини свій знаменитий фільм “Тіні забутих предків”. Краєвиди цього села також можна побачити в стрічках “Олекса Довбуш” та “Анничка”.
  5.  Вічний поділ. Місцеві мешканці, які добре знайомі з історією Верховини, пам’ятають, що селище довгий час було розділене між різними імперіями, країнами та адміністративними одиницями. Це продовжувалось аж до 27 грудня 1962 року. Раніше на місті Верховини існували селища Жаб’є-Слупійка та Жаб’є-Ільці. Навіть у наш час територія селища розділена на багато присілків.
  6.  Найбільше селище Австро-Угорщини. Були й часи, коли територія Верховини не була розділена і вважалася найбільшою у всій Австро-Угорщині. Потім польські правителі розділили територію на кілька селищ, які з роками перетворились на автономні адміністративні одиниці.
  7.  Колишні назви Верховини. На початку створення Верховина мала зовсім іншу назву — Жаб’є (Жіб’є). В цієї назви є декілька варіантів походження. Дехто вважає що селище так назвали на честь першого його поселенця Яким Жабки. Інші ж стверджують, що на цих територіях жило чимало жаб і саме вони стали джерелом для створення такої назви. В 1962 році назва селища була примусово змінена радянською владою.
  8.  Цілющі змії. А ще у Верховині використовують цілющу зміїну отруту для того, аби вилікувати хворих та повернути чоловічу силу. Цілюща настоянка робиться з живих холоднокровних. Змій виловлюють та живцем заливають спиртом. На протязі кількох місяців все це маринується, перетворюючись на еліксир вічного життя і здоров’я.
  9.  Українські Афіни. Місцева влада Верховини планує облаштувати на території селища величезний туристичний комплекс з єдиним маршрутом. Завдяки йому туристи з Верховини та її околиць зможуть торкнутися історії цього мальовничого містечка та його культури. Саме тут можна буде прожити декілька днів у далекому минулому та поринути в давню історію селища.
  10.  Містечко гобітів. Екопоселення Хобітхілс збудовано на околицях Верховини і нагадує майже точну копію будиночків з культової трилогії “Володар перснів”.
Перший сніг в Карпатах / Фото: Редакція Один Факт
Перший сніг в Карпатах / Фото: Редакція Один Факт

Туристи і гості Верховини приїздять сюди, щоб помилуватися мальовничими краєвидами, а ще — сходити в ліс по гриби.

На цих територіях дуже багато грибів і як тільки починається сезон – сюди приїздять грибники із різних куточків області.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?