Найцікавіші місця України: самий великий реабілітаційний центр для бурих ведмедів на Закарпатті

Україна — територія щирих і неймовірно добрих людей з великим серцем. Реабілітаційний центр для бурих ведмедів на Закарпатті, у національному парку "Синевір" — найкраще цьому підтвердження.

Реабілітаційний центр для бурих ведмедів вперше запрацював на території Національного парку “Синевір” у квітні 2011 року. Він займає територію площею 12 га і надає допомогу диким тваринам, що потрапили у складні життєві умови і утримувалися в неволі без відповідних умов. Також на території реабілітаційного центру ведеться робота по відтворенню природної популяції бурих ведмедиків, яких зараз в країні налічується приблизно 300 осіб. А ще в центрі працюють над поглибленням досліджень найбільшого в Україні хижака.

Національний парк Синевір та центр реабілітації бурих ведмедів
Національний парк Синевір та центр реабілітації бурих ведмедів

Природні та кліматичні умови, що існують на базі природного парку “Синевір”— ідеально відповідають тим, в яких звикли жити бурі ведмеді у дикій природі.

Кожен ведмідь перед потраплянням до цього центру проходить певні процедури по перевірці стану здоров’я. Тварину поміщують у карантин, роблять їй усі щеплення, адаптують до напіввільних умов проживання. Центр спрямовує значні зусилля на те, аби надати диким звірям належне ветеринарне, санітарне і харчове забезпечення.

Бурі ведмеді в національному парку Синевір
Бурі ведмеді в національному парку Синевір

Вольєри для бурих ведмедиків облаштовані посеред лісу. Загальна площа території, яку займає реабілітаційний центр, складає 12 гектарів. Тут є штучні барлоги для клишоногих, басейни, 6 кліток для утримання тварин різного віку та стану здоров’я і 2 секції. Оскільки бурі ведмедики ще ті ласунчики — спеціально для них в національному парку облаштували декілька плантацій, на яких росте ожина, малина і чорниця. Подбали працівники центру і про дозвілля звірів, зробивши для них ігрові конструкції. Головна мета таких конструкцій — пришвидшити адаптацію ведмедів до нових умов проживання.

По периметру загорожі були встановлені системи електричного захисту, які забезпечують надійне утримання та безпеку диких звірів.

Бурий ведмідь в центрі реабілітації
Бурий ведмідь в центрі реабілітації

Відвідати центр реабілітації бурих ведмедиків на Закарпатті можна щоденно, з 9.00 до 18.00. Вхід на територію об’єкту – платний. Вартість одного квитка: 60 гривень.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?