Культурна спадщина затопленої Бакоти: українцям розкрили всю правду про місце, де заховані тисячі життів

Багато років таємниця затопленої селища Бакота трималася в обіймах водойми Жовтневого водосховища, історія якого обернулася сторінкою переслідувань, страждань та героїзму.

Недавно українцям вдалося отримати доступ до цього таємничого місця, розкриваючи багатовікову історію та культурну спадщину, яка лежить під товщею води.

Місцезнаходження та історія

Селище Бакота, колись розташоване в долині річки Тисмениця, стало свідком трагедії під час Другої світової війни. Воєнний час приніс з собою переслідування та знищення, але саме Бакота стала сценою однієї з найжахливіших сторінок історії України.

Українці, що проживали в Бакоті, стали жертвами нацистської окупації. Незважаючи на знущання і пригнічення, жителі селища вистояли та ворожі владарі вирішили взяти життя цих людей в найжахливіший спосіб. Під приціл потрапили не лише ті, хто відмовився виконувати ворожі накази, але і невинні діти, жінки та немовлята.

Доля Бакоти запечатліна в книгах історії як одна з найбільших трагедій, але приховане під водами водосховища залишалося свідком тих страхітливих подій. Спроби розкрити та вшанувати пам’ять про цих героїв були втручані різними труднощами, адже доступ до руїн був обмеженим.

Зусиллям істориків, археологів та громадських активістів вдалося отримати дозвіл на дослідження цього унікального археологічного об’єкта. Вони розкопали руїни, знайшли сліди будівель та артефакти, які вказують на колишнє життя селища.

Бакота - українська Атлантида
Бакота – українська Атлантида

Важливою частиною цього відкриття стало вивчення родоводу і родин жителів Бакоти, а також збереження та відновлення виявлених артефактів. Це не лише важливий шлях відновлення минулого, але і спроба зберегти пам’ять про тих, хто втратив свої життя в боротьбі за свободу.

Спільні зусилля української громади, влади та експертів зробили можливим висвітлення історії затопленої Бакоти. Це стало важливим кроком в напрямку визнання та ушанування тих, хто жертвував своїми життями заради свободи та гідності.

Нові статті

Схожі статті

Він був з двійнят у “Сватах”, а зараз не в акторській професії: як змінився 21-річний актор Костя Чернокрилюк

Костянтин Чернокрилюк запамʼятався багатьом українським глядачам роллю одного з двійнят Ковальових в комедійному серіалі "Свати". Читайте, де актор знаходиться зараз та чи продовжує зніматись в кіно?

Забудь про шарлотку назавжди! Приготуй на десерт пиріг “Бабусина радість”. Смачно та без клопотів!

Не знаєте, що приготувати на десерт, тоді ловіть рецепт торта "Бабусина радість" зі сметанного крему - будете їсти шматок за шматком, і не тільки ви.

Так малосольні огірки завжди готували тільки в Україні! Секретний рецепт бабусі Олени: від серця відриваю

Смачна закуска буде у вас у випадку неочікуваних гостей: як приготувати малосольні хрусткі огріки - всі будуть питати рецепт саме у вас. Справжня насолода.

“Чекали”: Тімур Мірошніченко розповів, як троє його дітей прийняли прийомну сестричку Ангеліну, якій 8 років

Багатодітний батько Тімур Мірошніченко поділився емоціями щодо спілкування із названою донькою Ангеліною. Разом із дружиною Інною ведучий вдочерив дівчинку і познайомив її з іншими дітьми.