Дмитро Комаров показав Музей судноплавства на Хортиці: працівники продовжують збирати артефакти на мілині

У зв'язку з підривом Каховської ГЕС Дніпро біля острова Хортиця значно змілів. Тож тепер можна прогулятися просто річищем колись широкої річки. Дмитро Комаров пішов і знайшов дещо цікаве.

Дослідники Національного заповідника “Хортиця” скористалися можливістю пошуку на оголеному дні цінних артефактів епохи козацтва. Ось їм на очі потрапила величезна дошка від старовинного судна, якій не менше 300 років.

Музей судноплавства на Хортиці

Оскільки старожитність довгий час пролежала на річковому дні, її весь час поливали водою, щоб вона не пересохла на сонці й не розпалася на друзки. Сліди на деревині від морського хробака свідчать, що корабель виходив далеко за межі Дніпра у відкрите море, можливо, навіть курсував Середземномор’ям.

Музей судноплавства на Хортиці

Деревину перевозять до Музею судноплавства, де всі пори, в яких раніше була вода, мають заповнити спеціальним розчином. Процес цей дуже тривалий. Дошка має перебувати у спеціальній ванній під консервацією 3 роки.

Музей судноплавства на Хортиці / Фото: Один Факт

Потім спеціалісти пристануть до вивчення знахідки, щоб з’ясувати, якому човну вона належала. Нині експозиція Музею зачинена, тож відвідувачі не можуть побачити зібрані й відреставровані працівниками плавзасоби. А вони відновили вже немало старовинних човнів.

Музей судноплавства на Хортиці / Фото: Один Факт

Заразом мандрівник знайомиться з уже підготовленими для експозиції суднами. Ось баржа, якій близько двох сотень років. Вона привезена з Київщини. А є і той, якому півтори тисячі років. Його знайшли неподалеку Хортиці.

Музей судноплавства на Хортиці / Фото: Один Факт

Найкраще збереглася козацька чайка – десантне судно, на якому наші козаки ходили в море й воювали. На жаль, історія повторюється. І сьогодні наші захисники знову змушені вступати в бій задля захисту своїх територій.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?