Українські прізвища, що походять від кочових племен – сарматів і скіфів: Фаріон, Передерійчук та інші

Деякі з українських прізвищ мають дуже давню історію. Наприклад, чимало українців носять прізвища, що походять від скіфських або сарматських племен. Розповідаємо про них детальніше.

Деякі українські прізвища мають цікаве і стародавнє походження. Академік Національної академії наук і професор Петро Масляк детально розповідає про них. В своєму Youtube-каналі він запропонував українцям поговорити про так звані тотемні прізвища. Тотем – це предмет або істота, що є засновниками якогось племені або ж роду. За словами Масляка — мільйони сучасних українців зараз носять прізвища тотемних князів, які тисячі років тому заснували племена. В Україні з давніх часів головними тотемами були вовк та коза.

Навіть в наші часи на Щедрий вечір у західних областях України “водять козу” — не усвідомлюючи, що це все означає. Фактично всі князі та українські бояри України у власних гербах мали зображення тотемних речей, предметів або тварин. Петро Масляк навіть розібрав походження власного прізвища, яке свідчить про те, що тотемом його роду був гриб.

Карта розповсюдження українського прізвища Передерій
Карта розповсюдження українського прізвища Передерій

За словами академіка – чимало українців носять прізвища скіфського походження. Серед них є й такі:

  • Завізіон;
  • Аріон;
  • Демідіон;
  • Фаріон;
  • Фоліон.

Особливий акцент професор робить на прізвищі Завізіон, яке в минулому частіше за все носили депутати Верховної ради, керівництво УРСР та репресовані українці. Згідно наданої інформації – кількість носіїв з таким прізвищем в Україні сягає 546 осіб. А ось інше схоже прізвище – Фаріон, носить в нашій країні 801 особа. Найчастіше воно зустрічається на Галичині.

Карта розповсюдження прізвища Фаріон в Україні
Карта розповсюдження прізвища Фаріон в Україні

Академік Масляк наголошує, що в скіфських прізвищ є куди більш давнє походження. Вони теж помітно поширені серед українців. Дуже багато наших співвітчизників носить прізвища, що походять від слова “передраю”, значення якого “скіф заморський”. Наприклад:

  • Передерієнко;
  • Передерій;
  • Предрій;
  • Передерійчук.

Згідно з картою поширення прізвищ — в Україні налічується 832 носії прізвища “Передрій”. За поширенням воно знаходиться на 5950 місці.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?