Українська Атлантида: що подивитися та де відпочити в затопленому селі Бакота, якого вже нема на мапах

Бакота – маловідомий український курорт, на місці якого колись було розташоване село. Дізнайтесь, чому це дивовижне містечко називають українською Атлантидою та чому його так люблять туристи?

Бакота — затоплене селище у західній частині України (Хмельниччина). До 1981 року тут мешкали люди, але під час будівництва Новодністровської ГЕС воно пішло під воду. Через це місцеві прозвали Бакоту українською Атлантидою. Надзвичайні та мальовничі краєвиди цієї місцевості манять до себе численних туристів із різних куточків країни.

Дивовижні пейзажі Бакоти
Дивовижні пейзажі Бакоти

Розташована Бакота в 106 км від міста Хмельницького. Доїхати до неї можна потягом – практично з будь-якого містечка України. Їздять до Бакоти і маршрутки. А ще можна добратися сюди на машині.

Гості та туристи зможуть зупинитись на відпочинок в котеджних містечках, кемпінгових точках і наметах. Поруч з Бакотською затокою власники приватних садиб здають кімнати за бюджетними цінами (від 200 гривень за добу).

В Бакоті навіть попри те, що вона повністю затоплена — є на що подивитись.

Скельний монастир. Одна із самих популярних туристичних точок для багатьох туристів. Цей об’єкт є єдиним, що вцілів після затоплення. В складі монастирю є ніша та три печери. Наразі монастир не працює, але дослідити його печери мандрівники можуть самостійно. Всередині печер знаходиться чимало стародавніх ікон, які залишились тут після гонінь на вірян у радянські часи. А ще в народі ходять легенди, що в цьому монастирі бував святий Антоній, що заснував в подальшому Києво-Печерську Лавру.

Цілющі джерела Бакоти. Розташовані вони трохи нижче від скельного монастиря. В них – завжди прохолодна і смачна вода.

Скеля Курник в Бакоті
Скеля Курник в Бакот

Скеля Курник. Кам’яна скеля на березі річки Дністер привертає до себе увагу монументальним виглядом і формою, що схожа на голову людини. Саме через таку форму цю Скелю в народі називають Кам’яною Головою. З цієї точки відкривається мальовничий вид на Дністер.

Біла гора. Вона підноситься над скельним монастирем і має декілька місць для безпечного милування мальовничими краєвидами. Поряд з горою об лаштований невеличкий базар, де місцеві мешканці продають домашню випічку і квас власного виробництва.

Дивовижні пейзажі Бакоти
Дивовижні пейзажі Бакоти

Водоспад Бурбун. Цей об’єкт розташований в 20 км від Бакоти, тому сюди краще подорожувати на автомобілі. Влітку і на початку осені біля водограю можна влаштовувати пікніки та фотосесії. Сама мальовнича природа надає для цього всі можливості.

Етнічний комплекс “Мальоване село”. Неподалік від селища Бакота знаходиться етнокомплекс “Мальоване село”. Туристи можуть подивитись тут на інтер’єри в українському стилі та цікаві національні споруди. Також можна піти на невеличку екскурсію до стародавньої садиби-музею, а ще – скуштувати цілющу водичку з 700-річної криниці.

Гості Бакоти завжди можуть скористатись вигідними пропозиціями від екскурсоводів та відвідати місце сили – печерний монастир в товщі скелі Білої Гори, здійснити водні прогулянки на теплоході чи катері та помилуватись Дністровським каньйоном з іншого ракурсу, а ще відвідати історичні природні місця, доступ до яких з суші обмежений. Для туристів тут працює річкове таксі, а любителі активного відпочинку можуть обрати для себе сплав на катамаранах по Дністру, а ще — катання на квадроциклах і джипах.

Нові статті

Схожі статті

Дизайнерський ремонт, світлі тона та багато простору: Тімур Мірошниченко показав, як виглядає його квартира

Шоумен Тімур Мірошниченко показав свою величезну квартиру біля Дніпра, в якій він живе з дружиною та чотирма дітьми: як виглядає оселя зіркового подружжя?

“Для мене це табу”: 38-річна Злата Огнєвіч розповіла, що була в стосунках з одруженим чоловіком – подробиці

Співачці Златі Огнєвіч не дуже щастить у коханні навіть після шоу "Холостячка". Нещодавно зірка розповіла, що одним із її романів був із одруженим чоловіком - що відомо?

“Я була залежна від нього”: 35-річна Ксенія Мішина розповіла, якими були її стосунки з першим чоловіком

Ксенія Мішина має сина Платона, якого народила від свого першого коханого, але стосунки були не тривалими та вони розійшлись. Що відомо про першого чоловіка акторки?

Був тричі одружений та має 7 дітей: Дмитро Гордон розповів, як познайомився з дружиною Олесею Бацман

Дмитро Гордон тричі був одружений та має 7 дітей від різних шлюбів, але незважаючи на це він знайшов ту саму Олесю Бацман, з якою понад 12 років разом - як познайомилось подружжя?