В Україні є власна Венеція – місто Вилкове: замість доріг потічки, замість перехресть – місточки

У кого бюджет не дозволяє відвідати Венецію, може подорожувати Одещиною. Саме там на березі Дунаю розташоване місто Вилкове, частина якого розміщена вздовж каналів.

Проїхатися на автівці цією частиною Вилкова неможливо – потрібен човен. Замість доріг там єрики (канали). Тротуарами слугують дерев’яні дошки. Колись давно у ці нетрі перебралися старовірці. Дістатися до них представникам офіційної церкви не вдалося.

Українське місто на воді – Вилкове

Звісно, таких гарних великих човнів, як у Венеції, ви тут не побачите. Та й гондольєри місцевого розливу без оксамитових камзолів, а у звичайних шортах та майках. Але ж колорит містечко на воді має надзвичайний!

Українське місто на воді – Вилкове

Відштовхуються від дна вилківчани звичайними палицями, адже єрики не глибокі. До того ж настільки вузькі, що на моторному катері не пропливеш. Очерету довкола настільки багато, що ним не лише вкривають дахи сараїв та бесідок, але й експортують сировину до Європи.

Українське місто на воді – Вилкове

Таку назву колишнє Посад Липованське отримало через три канали, що відходять тут від Дунаю, неначе утворюють вилку. Умови життя у місцевих кардинально відрізняються від інших місцевостей України.

Українське місто на воді – Вилкове

Вони збирають із дна єриків поживний дунайський мул, переносять його на город, і тоді збирають чималі врожаї. Коли в Одесі продають овочі з Вилкова, відразу збирається черга, настільки вони смачні. Тільки тут росте виноград сорту Новак, з якого роблять вино.

Українське місто на воді – Вилкове

Отже, прогулятися водними вуличками Вилкова туристам можна. Але тільки по одному боку, оскільки від іншого відділяє водна перепона. Щоправда, довкола чимало навісних містків. Їх спеціально роблять такими.

Навесні, коли єрики найбільш повноводі, люди завозять у дім великогабаритні речі. А щоб великий човен проплив, мостики знімають, а потім повертають назад на місце.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?