Один факт про картину Далі “М’який годинник”, яка розкриває таємницю вічного життя. Історія створення

"М'який годинник" - одна із найбільш популярних картин Сальвадора Далі. Він намалював її в 27 років і сховав в цьому творі рецепт безсмертя. Знайомтесь з дивовижною історією створення цієї картини.

“М’який годинник” – одна із найвідоміших картин іспанського митця Сальвадора Далі. Інша її назва — “Сталість пам’яті”. Художній твір був написаний митцем в 1931 році, у віці 27-ми років. Але це – не саме цікаве.

Митець Сальвадор Далі
Митець Сальвадор Далі

Всім відомо, що художники — люди творчі. І для створення шедеврів їм потрібно натхнення. Музою для митців можуть ставати як люди, так і абсолютно випадкові речі, на які іноді падає погляд.

Картина “М’який годинник” народилася саме так. В один із днів 1931 року митець після ситного обіду з друзями залишився сидіти за столом наодинці. Його товариші пішли в кіно, а він сам дивився, як від пекельного сонця на тарілці плавиться сир камамбер. А потім — почав швиденько малювати свій новий шедевр. Коли друзі повернулись з кіно — картина “М’який годинник” була вже повністю готовою.

Його кохана Гала, з якою Далі жив разом після серйозної сварки зі своїм батьком, тоді сказала — що побачивши цю картину одного разу, вже ніколи її не можливо забути.

Взагалі кожна з художніх робіт Сальвадора Далі наповнена купою таємничих символів, які так чи інакше пов’язані з особистістю митця. В цій сюрреалістичній картині Далі зобразив час — але він стосується не тільки творця, а й багатьох інших людей.

Камамбер — сир білого кольору та м’якої консистенції, який надихнув Сальвадора Далі до написання нової картини, дуже схожий зовні на циферблат настінних годинників.

І тому на полотні Далі зобразив три різновиди годинників.

Один з них — схожий на той самий камамбер і являє собою м’який годинник білого кольору. Він легко звисає з гілочки засохлої оливи, що намальована на тлі пейзажів з далекого дитинства Сальвадора Далі. Цей годинник в творі митця є символом далекого минулого.

Помаранчевий металевий годинник, що закривається кришкою — лежить в картині Далі на поверхні столу і увесь вкритий мурахами. Вони, за задумом митця — символізують смерть і час, який з’їдає людину.

Ще один годинник лежить на поверхні прямокутної фігури жовтого кольору. Це – символ сьогодення. Далі використав прямокутник, як алегорію з порядком, холодним розумом та математичним розрахунком. А ще на цьому розплющеному годиннику сидить величезна муха, яка теж була одним із символів натхнення митця.

Третій м’який годинник в картині Сальвадора розмістився на обличчі людини, якою, вочевидь — був сам митець. Його очі закриті – мабуть, він спить і бачить яскраві сни. Цей годинник символізує майбутнє, яке часто приходить до нас саме в сновидіннях.

Сюреалістичні картини Сальвадора Далі
Сюреалістичні картини Сальвадора Далі

Головна ж ідея картини “М’який годинник”, яку хотів донести великий Сальвадор Далі: “не дозволяйте часу вас їсти — з’їжте його самі”. Далі вважав, що лінійний час знищує людину, але йому завжди можна протидіяти. Як?

Митець в своєму творі пропонує робити це за допомогою власної уяви. Дійсно, якщо в житті людини господарює Уява — час для неї більше не важливий. Він не володарює над нею. Лінійний час зникає, коли на арену Життя виходить вона — уява людська. Згадали ви якийсь добрий епізод з далекого минулого – і ось ви вже не в повсякденному житті, а там, де колись було добре.

Напевно, в кожної людини бували випадки, коли, захоплюючись чимось дійсно цікавим – не помічаєш, як плине час. Це ї є володарювання Уяви над лінійним часом.

Ось чому картина “М’який годинник” набула величезної популярності і так сильно впливає на багатьох людей. На ній художник зобразив потужний символ, в якому Уява перемагає час.
Головна формула цього твору Сальвадора Далі: час, що несе в собі смерть і з’їдає людину — перемога уяви — безсмертя.

Нові статті

Схожі статті

Корабель багатства в океані вдачі: названо 3 знаки Зодіаку, яких з 5 липня чекає щедрий подарунок долі

Життя цих трьох знаків Зодіаку буде насичене радісними емоціями, починаючи з 5 липня 2024: що очікувати Терезам, Рибам та Лев - щастя буде всюди.

“Ми спали в одному ліжку”: Володимир Ярославський розсекретив, чи дійсно крутив роман з Ольгою Мартиновською

Лише колега та дружба, чи все ж таки між ними дещо більше? Суддя "МастерШеф "Володимир Ярославський зізнався, чи мав романтичні почуття до Олі Мартиновської?

Вийшла заміж по “зальоту”: Катерина Осадча пригадала, як одружувалась з Юрієм Горбуновим, будучи вагітною

Катерина Осадча вже понад 7 років у щасливому шлюбі з Юрієм Горбуновим та вважаються міцною парою шоубізу: телеведуча розповіла, як виходила заміж з животиком.

З макіяжем і манікюром: 86-річна Ада Роговцева не поступається вродою 80-річній іконі краси Катрін Денев

Українська акторка Ада Роговцева в свої 86 років залишається такою ж вродливою, як і багато років тому. В жіночності і красі ця жінка цілком може перемогти французьку співачку Катрін Денев.